in

Szentjánosbogár rajzás

A szentjánosbogár rajzást megnézni nem csak egy szuper családi kirándulás, de egy örök élmény lehet kicsiknek, nagyoknak.

szentjanosbogar nappalA több mint 2000 fajt számláló szentjánosbogarak csoportjából nálunk legismertebb a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca). A hímek és a nőstények jelentősen különböznek egymástól, nem lehet őket összetéveszteni. A nőstény akár fél centivel is hosszabb lehet a hímnél. Míg a hímek két pár szárnnyal rendelkeznek, s képesek repülni, addig a nőstények szárnya csökevényes vagy hiányzik, a potroh szelvényezettsége szembetűnő, lárvához hasonlítanak.

A világítószervek mindkét nemnél a potroh csúcsán, a hasoldalon vannak. A világító sárgászöld fény kémiai úton jön létre. Ehhez a reakcióhoz oxigén, víz, luciferin és egy luciferáz nevű enzim szükséges. Ha a rovar megszakítja az oxigénfelvételt, a fény kialszik.

A fény kibocsátása a lárvákra is jellemző, sőt a bábokra, valamint a petékre is. A környezetszennyezés, az intenzív talajművelés, a fokozott vegyszerhasználat az utóbbi években erősen negatívan befolyásolta a szentjánosbogarak elterjedését. Sok helyről eltűntek, vagy a még megmaradt állományuk száma jelentősen csökkent.

szentjanosbogar-rajzas

Meleg nyári estéken, nedves réteken, erdőkben megfigyelhetjük a fű fölött keringő, s a fűben felvillanó morzejeleket. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt nyújt. A fényjelzéseknek kommunikációs szerepe van, a nőstények így jelzik hollétüket a hímek számára. A világítás a fajra jellemző. Minden szentjánosbogár faj más-más kódrendszert használ, a villogás szaggatottsága, hossza faji bélyeg.

Szentjánosbogár rajzás megfigyelésére 2016-ban a következő helyeken van lehetőség:

  • Alcsúti Arborétum – 2016. június 18-ától kb. két héten át 20:30-tól
  • Királyréti Erdei Iskola – 2016. június 17-27., 20:30-tól
  • Szent Iván-éji túra a csillagos égbolt alatt – A villancsók nyomában – Pilisszentiván, 2016. június 23-án és 25-én, 20:00
  • Boszorkány túra a csillagos égbolt alatt — Bőregerek és villancsók birodalma – Pilisszentiván, 2016. június 24., 20:00

A helyszínekről bővebb információ itt olvasható.

A teljes tartalomért Klikk ide…

Kamilla, az Év Gyógynövénye

Cipő halála óta nem játszotta el a 67-es utat a Republic…