in

Múzeumok Éjszakája – nem csak felnőtteknek!

Múzeumok Éjszakája – nem csak felnőtteknek!

muzeumok-ejszakaja-2016

muzeumok-ejszakaja-2016-gyerek1Igazi családi programmá válik idén a Múzeumok Éjszakája, ugyanis a részt vevő intézmények nagy része gyerekprogramokkal is várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális rendezvényén. Ezen az Éjszakán így nem csak a felnőttek, hanem a legkisebbek is részesei lehetnek a legnagyobb múzeumi kalandnak, ők is megismerhetik, hogy milyen az, amikor más arcát mutatva kitárja kapuit egy, a hétköznapokban talán kevésbé izgalmasnak tűnő gyűjtemény. Országszerte több mint 400 intézmény csaknem 2200 programot kínál az idei, június 25-ére meghirdetett Múzeumok Éjszakáján.

A Múzeumok Éjszakáján 6 éves kor alatt ingyenes a belépés, de a fölött is csak 600 forintba kerül a gyerekeknek a minden budapesti helyszínre érvényes karszalag.
A Múzeumok Éjszakája hivatalos programjai 18 órakor kezdődnek, de a gyerekeknek szóló programokat ennél korábbra szervezték az intézmények. Lesz olyan múzeum, ahol már délelőtt várják a gyerekeket, de délután négy órától a helyszínek nagy részén zajlik majd a legifjabb generációt becsalogató esemény. Az intézményekben kézműves foglalkozással, színházi előadással, koncerttel várják a gyerekeket, a Magyar Nemzeti Galériában például Minta Pinty koncert, és Színek meséje címmel gyereknek szóló tárlatvezetés várja a legkisebbeket. A Magyar Nemzeti Múzeumban a Hősök, felfedezők, újítók tematika muzeumok-ejszakaja-2016-gyerek2jegyében Kerti hőstalálkozóval, valamint Hőstörténeti mesés foglakozással csalogatják a gyerekeket a múzeumba. Az Elektrotechnikai Múzeum készségfejlesztő foglalkozásokat szervez szombat délutánra, itt vasúti modellek készülnek majd, de elektrotechnikai puzzle, lámpafestés és izgalmas elektrotechnikai kísérletek is szerepelnek a programban. Az Aquincumi Múzeum állatcsont kirakóval, a Budapesti Történeti Múzeum Családi órásszínezővel, a Csodák Palotája „rázós kísérletekkel” várja azokat, akik gyerekekkel indulnak neki a Múzeumok Éjszakájának. A Holokauszt Emlékközpontban „Zsidongó” címmel kifejezetten zsidó vallásra jellemző játékokat szerveznek, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban pedig koreai kézműves technikákat sajátíthatnak el a gyerekek.
A Múzeumok Éjszakája Nivó-díj pályázatán közönségdíjas miskolci Herman Ottó Múzeumban a legfiatalabbakat a Színezd újra! felhívással várják, itt a gyerekek segítségével klasszikus festmények bújhatnak új köntösbe, míg a szintén Nívó-díjas Kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény  által meghirdetett Buborékok éjszakáján azt is kipróbálhatják a legkisebbek, hogy mekkora szappanbuborékba férnek bele. Az esztergomi Duna Múzeumban stílusosan a vizek hősei várják a legkisebbeket, akik játékos mesterségpróbákon vehetnek majd részt a Múzeumok Éjszakáján.

A teljes tartalomért Klikk ide…

Babavilág Keveházi Krisztináékkal – szombat 10:25

Esti séta az állatkertben