in ,

7 érdekes tény a magzatokról

magzat (1)

A magzat édesanyja hasában hallja a zenét – ez ma már köztudott. De azt tudtad, hogy ízeket is érez, sőt emlékei is vannak magzati korából?

Ha valaki megtudja, hogy babát vár, minden vonatkozó szakirodalmat beszerez, és szabad óráiban ezeket lapozgatja. Utánaolvas, milyen ételeket fogyasszon, milyen élvezetekről kell lemondania, milyen rosszullétekre számíthat, és tanulmányozza, hogy a kicsinek melyik héten milyen szervei fejlődnek ki. Vannak azonban olyan kutatási eredmények, amelyeket gyakran kifelejtenek a könyvekből, vagy a „fontosabb” információk mellett elkerülik az olvasók figyelmét. Nemcsak érdekesek, hanem rettentő szívmelengetőek is, akár kismama vagy, akár nagymama.

Sokat segíthetsz gyermekeidnek a babavárásban, ha te is kiveszed a részed a terhességből, és olyan érdekességekkel ismerteted meg őket, amelyek felkutatására nekik talán a sok izgalom és intéznivaló közben nem jut idejük.

Tudtad? A terhesség 16. hetében, amikor a baba szeme még zárva van, érzékeli a napsugarat. Ha édesanyja pocakján keresztül fénysugár éri, heves szívdobogással reagál.

Tudtad? A babák már a 10. héten tökéletesen hallanak mindent, ami a külvilágban történik. Ekkor ugyanis a belső fülben található hallószerv, a csiga már kifejlődött. A 26. héttől pedig már reagálnak is a hallottakra. Ebben a korban a hangos zenére heves mozdulatokkal reagálnak, a kellemes, nyugtató zenére pedig megnyugszanak és elernyednek.

Tudtad? A magzat azonban nemcsak hallja, de meg is jegyzi azt, ami történik. Egy vizsgálat kimutatta, hogy igenis rendelkezünk magzati korból származó emlékekkel. Ha a terhesség utolsó heteiben a mama ugyanazt a mesét mindennap felolvassa, a babák születésük után felismerik, és mérhetően reagálnak a mesére, ha újra hallják.

Tudtad? Ha a kismama által elfogyasztott gyümölcslébe keserű anyagot tesznek, a magzat kevesebbet iszik, sőt el is fintorítja az arcát. A szacharinnal ízesített gyümölcsléből viszont a szokásosnál többet iszik. A magzatok ugyanis éreznek ízeket: nyelvükön a 16. hétre már 5000 ízlelőbimbó található.

Tudtad? Nemcsak hangokat hallanak és ízeket éreznek, hanem fájdalmat is. Azokat a magzatokat, akiknek magzati korban vérátömlesztésre van szükségük, úgy szúrják meg, hogy a tű átmegy a hasfalukon. Ilyenkor vérükben a kortizol és az endorfin szintje három-ötszörösére növekszik. Ezzel szemben, ha a köldökzsinórból vesznek vért, a baba szervezete nem reagál.

Tudtad? Egyes orvosok szerint a babák megérzik és átérzik mindazt, amit édesanyjuk érez a terhesség idején. Ezen érzések pedig kihatnak egész életükre. Feldmár András, a Kanadában élő magyar pszichológus, pszichoterapeuta szerint például, ha egy anya abortálni szerette volna gyermekét, a gyermek felnőttként nagy eséllyel követ el öngyilkossági kísérletet – úgymond abortálja önmagát.

Tudtad? A babák édesanyjuk hasában igen nagy zajnak vannak kitéve. Naponta legalább 80-95 decibeles ricsajban kell fejlődniük, pihenniük. És ez nem csak a külvilágból szűrődik be: a hangok nagy részét az anya bélzörejei, szívhangjai, a lüktető véredények adják. Összehasonlításképp: két felnőtt ember beszélgetése átlagosan 10-50 decibel erősségű.

Olvasd el ezt is: Babonák a terhességről, klikk ide!

Tények teljes adás, 2015.01.06., kedd

Magyarországra jön Putyin