in

Babonák a terhességről

Ha hegyes a kismama hasa, fia, lesz, ha körben hízik, lánya. Ki ne hallott volna ilyen és hasonló népi hiedelmeket, amelyek közül a legtöbbnek semmiféle tudományos alapja nincs, de némelyikben találhatunk egy parányi igazságot.

Csak az anya életkora számít

b_800_600_0_00_images_20130901162_masolata_2.jpgAzt már régóta tudják a szakemberek, hogy az anya előrehaladott kora egyfelől a meddőség megnövekedett kockázatával jár, másfelől az idősebb anyáknál gyakoribbak a kromoszóma-rendellenességgel (pl. Down-szindróma) született babák is. A férfiak életük végéig képesek ondót termelni, tehát bármely életkorban válhatnak apává. Bizonyíték van azonban arra, hogy az idősebb apák szintén nagyobb valószínűséggel adnak át genetikai rendellenességet a gyerekeiknek. Az 50 évnél idősebb apák gyerekeinek 2 százaléka lehet skizofréniás, ez háromszor annyi, mint a 20-as éveikben járó apáknál. Egyes kutatások szerint a 40 évesnél idősebb apák gyerekei hatszor nagyobb valószínűséggel lesznek autisták, mint a 30 alatti apákéi.

A kövér várandósoknak túlsúlyos babáik lesznek

Ez igaz, a túlsúlyos mamáknál nagyobb a kockázata annak, hogy nagy súlyú babát szülnek, mint a normál súlyúaknál. Ennek az az oka, hogy a nagyobb súlyú anyák nagy valószínűséggel 2. típusú diabéteszben szenvednek, ezért magasabb a vércukor-értékük. A cukor a méhlepényen keresztül a magzatba is átkerül. – Mintha a magzat egész nap fagylaltot kapna – mondja dr. Robert Zurawin, houstoni szülész-nőgyógyász.

Hegyes has: fiú lesz

shutterstock_108004610-e1371463123619_jpgh341w600.jpegEz tévhit. A várandós anya hasának alakja nem a baba neméről árulkodik, hanem arról, mekkora rés keletkezett a két oldali hasizmok közt, valamint a kismedence ízületeinek lazaságáról és a baba e méhen belüli elhelyezkedésétől.

A várandós nőkerülje a földimogyorót, mert a baba allergiás lesz

Nincs meggyőzőbizonyíték arra, hogy a mogyoró, kagyló vagy bármilyen más, potenciálisan allergén étel fogyasztása növelné a baba kockázatát az allergiára, mert az anya szervezete lebontja az allergiát okozó anyagokat semleges összetevőkké (pl. aminosavakká).

Ha ég a mama gyomra, sok haja lesz a babának

Annyira makacsul tartja magát ez a tévhit, hogy néhány éve a Johns Hopkins-egyetem kutatói vizsgálatot végeztek e témában, de nem igazolták a néphitet. Ha mégis lenne kapcsolat, mondják a kutatók azt a terhességi hormonok okozzák, mert ugyanazok a hormonok, amelyek a magzat hajnövekedését serkentik, ellazíthatják az anya nyelőcsövének záróizmát is.

Ha a kismama nehezet emel, leválhat a méhlepény

A súly emelése nem okozhatja a méhlepény leválását. Az emeléssel csak az a gond, hogy a kismama dereka megsérül vagy elveszíti az egyensúlyát és elesik. A várandósságra alkalmazott magyar szavak egyike, a „terhesség” azt jelzi, olyan állapot ez, mintha valaki egy tele kosarat cipelne egész nap. Az elöl viselt plusz súly megváltoztatja a kismama súlypontját, és ez megerőltetőa gerinc számára, valamint fokozza az esés veszélyét.

A fiús kismamák többet esznek

Ennek igazát vizsgálatok is bizonyítják, a fiúmagzattal viselős nők átlagosan 190 kalóriával többet ettek, mint azok, akik lányt vártak. A plusz kalóriák nem az anyáknál jelentkeztek, hanem a fiúk születtek nagyobb súllyal. A kutatók szerint a fiúk nagyobb születési súlyra vannak beprogramozva, ehhez pedig többet kell a mamának ennie, de a magzati herékben levőtesztoszteron is fokozhatja az anya étvágyát.

forrás: loritan.hu

Ilyen a hercegi pár új élete az ikrekkel: Albert és Charlène betekintést engednek mindennapjaikba

Dukai Regina bakiparádéja önök szerint vicces?