in

Védd a Földet! Apró tippek nagy változásokhoz

fold1-foldÁprilis 22 – A Föld napja!

A Föld egészsége és a mi egészségünk összefügg. Egyik nélkül sem élhetünk. Talaj és fény nélkül nincs élelmünk. Tégy az éghajlatváltozás ellen! Minden héten! Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon – a Föld napján a környezetért -, élhető jövőnkért. Egyetlen nap kevés.

Hallottál már a túlfogyasztás napjáról?
Ez minden évben az a nap, amikortól kezdve a hiány pótlásához már a következő évi erőforrásait fogyasztja az emberiség – ezt már unokáink hitelezik, akaratuk ellenére. Az 1960-as évek elején a Föld erőforrásainak évente még csak kétharmadát használta föl az emberiség. 1992-ben azonban már október 21-ére esett a globális túlfogyasztás napja, 2013-ban pedig már augusztus 20-ára, azaz ettől a naptól kezdve a következő évi erőforrásait fogyasztotta 2013-ban az emberiség. Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,5 Földre lenne szükségünk. Föld pedig csak egy van.

fold1-tulfogyasztas-napja

Ha azt gondolod, hogy egyedül, kis változtatásokkal nem sokra mész, TÉVEDSZ!!!
Kis változtatások – nagy változás! Minden nap számít…Mit tehetsz Te? Energia, étrend, közlekedés, fogyasztás – mindegyik terület sok lehetőséget rejt a csökkentésre.

fold1-vizGyors, egyszerű ötletek a változtatásokhoz:

Energia tipp: Főzésnél használj fedőt! Tudtad, hogy másfél liter víz felmelegítése fedő nélkül, 3–4–szer annyi energiát igényel, mintha fedővel főzünk?
Víz tipp: Zuhanyozz kádfürdő helyett és azt is időre. Ki a leggyorsabban megtisztuló a családban? Nálunk remekül bevált időmérőnek egy kis homokóra, amit fogmosáshoz kaptak a gyerekek.
Kozmetikum tipp: Próbálj kicsit kevesebb adagot használni (sampon, fogkrém…) és figyeld az eredményt. Hátha az is ugyanolyan hatékony lesz…

fold2-gazdasagÉlelmiszer tipp: Egy héten egyszer tarts húsmentes (állati eredetű termékmentes) napot! Jó alternatívák lehetnek pl a zöldségkrémek.
Gazdaság tipp: Gyűjtsd a kicsit is! – 50-100 ft nem is olyan nagy pénz mostanság. Az apróidat dobáld egy perselybe, befőttes üvegbe és pár hónapig ne is vedd ki belőle. Fél-egy év után számold meg és örülj!
Hulladék tipp: Írd ki a postaládára, hogy nem kérsz reklámot!

fold3-vasarlasVásárlás tipp: Vásárold azt, aminek szezonja van!
Háztartás tipp: Válts szelíd szerekre. Talán hihetetlen, de igaz, hogy a szódabikarbóna/mosószóda/mosószappan, fehérítő-folttisztító só, ecet/citromlé/citromsav tudja ugyanazt, amit az általános mosószerek, mosogatószerek, lemosók, tisztítók, takarítószerek.
Egészség tipp: Tudatosan fordítsd a figyelmedet az apró boldogságokra, szépségekre. Süt a nap! Szépek a felhők! Csicseregnek a madarak! Kevesebb a ruha a lányokon/fiúkon! Szép színű az a falevél!
Zöldítős tipp: Nincs kerted? Balkonkertészet, cserépben paradicsom… Hasznodra válik, ha megtapasztalod, hogy a paradicsom, az eper, a fűszernövények vagy a csilipaprika mit kíván, hogy sokat és jót teremjen. Termő illatos balkon… Kipróbálod?

Én megkérdeztem a gyerekeimet az új év első napján, hogy mikre emlékeznek legszívesebben a múlt évből. Sorolták az élményeket és egyetlenegy tárgyat sem említettek. Szóba került strandolás és kirándulás, de tárgy-ajándék egy sem. Tehát ezentúl kevesebbet költünk tárgyakra, többet szervezünk élményeket. Mert sokszor a közös élmény pénzbe sem kerül!

Gondold végig a boldog napjaidat! Mennyi köthető tárgyakhoz és mennyi élményekhez?

A környezetedért tenni TRENDI, környezetvédőnek lenni divatos! A Föld barátjának lenni klassz!

fold1-foldbaratja

 

A teljes tartalomért Klikk ide…

Cuki: Tilla így tart villámértekezletet a Kismenőknek

Szeretned kell! – 92. rész