in ,

Mosható vagy egyszer használatos pelenkát válasszak?

Németh Anett fotója Milentin

Magyar kézműves pelus – ez egy Milentin Baby

Egyre többet hallani a mosható pelenkákról. A ma hatvan év körüli vagy idősebb anyák, nagymamák számára a kifejezés pelenkafőzés, fertőtlenítés, vasalás véget nem érő robotját jelenti, akkor hogy lehet mégis egyre népszerűbb a pelusmosás? Szeretnék segítséget nyújtani megválaszolni a mosható pelenkázással kapcsolatos kérdéseket, és meghozni a döntést, hogy mosható, eldobós (nem bírok eldobHATÓt írni, hiszen nem szabad a választás, a használt pelenkát muszáj kidobni, nem lehet újrahasználni vagy újrahasznosítani!) vagy esetleg ökopelus legyen a kiválasztott, amellyel az első két (három) évben naponta többször is kapcsolatba kerül a mami.

Lássuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket!

Hédi gyapi gekkó

Gyapjú pelenkakülső, Horváth Hédi munkája.

A környezeti hatások

A veszprémi Babamama.info szervezésében 2014-ben tartottunk egy workshopot, amelyen a mosható pelenka használatával foglalkoztunk. Vendégünk volt Mátyás Mónika a veszprémi Kör Alapítvány elnöke, aki az esemény nyitásaként egy diasorozattal szemléltetve vezette le nekünk a mosható pelenka és az egyszer használatos pelenka környezetre gyakorolt hatásait korábbi vizsgálatok teljes életciklus mutatóit véve alapul. Beszámolójából kiderült, hogy a mosható pelenka gyártástól kezdve használaton, mosások százain át egészen a használata végéig valamelyest kevésbé szennyezi a környezetet, mint az egyszer használatos. Nem toronymagas győzelem volt, de egyértelmű.

A megtérülés

Az, hogy a mosható pelenka használata megtérül-e vagy sem, az attól függ, hogy a moshatózó anyuka milyen pelenkákat vásárol (márkásat, eredetit, újat, használtat, hazait, külföldit, egyszerűt, összetettet, stb.) illetve, hogy hogyan (mivel, hányszor, hány fokon, stb.) mos. Készítettem egy Excel táblázatot, amelybe még a tervezési fázisban beírtam a mosható pelenkák beszerzésére fordítani szánt összeget, illetve a mosás költségeit:

megtérülési táblázat példa

A szélső szürke cellákba képlet írtam, amely automatikusan számol a fehér cellákba bevitt adatok alapján. A felső blokkba annak az egyszer használatos pelenkának a darabonkénti árát írtam be, amelyet választottam volna, ha nem moshatózunk, de lehet átlagos pelenkaárral is számolni. A fogyáshoz írt számok megfigyelésen alapszanak. A második blokk első sorába az az összeg kerül, amelyet mosható pelenka vásárlására fordítani tervezünk, de itt a példában már az a konkrét összeg szerepel, amit tárgynapig erre elköltöttem. (Ebből le lehet vonogatni a kinőtt, eladott mosható pelusok árát, hiszen ezek a pelusok akár több babát is kiszolgálhatnak!) A vízfelhasználást a kézi mosásnál lemértem, becsülni is lehet. A gépi mosás víz- és áramfelhasználása programokra bontva megtalálható a mosógépek leírásában, ha már nincsen meg, az interneten lehet megkeresni. A víz- és áramdíjakról a havi számla vagy a szolgáltató weboldala nyújt tájékoztatást. Itt jegyzem meg, a mosható pelenkákhoz nem javasolt hagyományos értelemben vett öblítőt használni, így az öblítő-felhasználás az ecetre vonatkozik! Anya ideje… nos, igen. Felbecsülhetetlen. De erre később visszatérek!

Én a márkás, külföldi pelenkakülsők és azok közül is a gyermek növekedésével – ahogy a ruhánál is – mindig nagyobb méretet igénylő, ún. méretes pelenkakülsők, illetve a hagyományos tetra nedvszívók kombinációját találtam a nekünk legmegfelelőbbnek, és használt, valamint új pelenkákat is vásároltam, kb. 2/3-1/3 arányban az újak javára. Így az én költségvetésem valószínűleg egy felső-közép árfekvés. Ennél jóval olcsóbban és természetesen drágábban is lehet moshatózni, de talán segít átlátni, hogyan alakulnak a költségek.

Palásthy Luca Puppee

Ezen a lurkón is magyar pelus van, mégpedig egy Puppee. Fotó Betyár képző & Photogyulai.hu

A baba egészsége

Számomra ez volt a legfontosabb, mégis ez az a kérdés, amire nem találtam meg az Nagy Igazságot.

  • Egy feltételezés az egyszer használatos pelenka használatát véli felelősnek a 25-30 évvel ezelőtt született és a fiatalabb férfiak állítólagos egyre nagyobb arányú csökkent termékenyítőképességéért. Ha a herék a tartósan a normálisnál kb. 1-3 C fokkal magasabb hőmérsékleten vannak, károsodhatnak. A z eldobós pelenkával való kapcsolat nem nyert bizonyítást. (A feltételezés ebben a lapban jelent meg: Archives of Disease in Childhood; link a témához még: http://abcnews.go.com/Health/story?id=117939&page=1, vagy keress rá: infertility, diaper)
  • Az tény, hogy az egyszer használatos pelenkák, amelyeket gyakran „papírpelenkaként” emlegetnek, egyre kisebb mértékben vannak papírból, viszont annál inkább tartalmaznak különféle műanyagokat, ragasztókat (itt egy videó arról, hogy hogyan készül a pelenka: https://www.youtube.com/watch?v=PiafnHuhO9Y). A bőrrel érintkezve, a vizelet és a hő hatására vajon mi szabadul fel ezekből a vegyszerekből és mennyi kerül be ezekből a bőrön át a baba szervezetébe? Néha úgy érzem, túl sok az a negatív környezeti hatás, amitől meg kellene védenem a gyermekeimet, a családomat. De ha valamiről feltételezhető, hogy káros és van elérhető alternatívája, ami hitem szerint biztonságos, akkor miért ne élnék a lehetőséggel?
  • Higiénia: 60-90 fokos mosással megfelelően higiénikus marad a textilpelus. Érdemes olyan pelenkát választani, ami legalább 60 fokot bír. A tévhittel ellentétben jó minőségű PUL nedvességzáró külsőket lehet magas hőfokon is mosni.
  • Sajnos (?) nem lehet egyetlen gyermek mellé sem kontrollpárt tenni, mert nincsen két tökéletesen egyforma gyermek egyforma érzékenységgel, bőrrel, emésztéssel, fejlődési tempóval, stb. Így nehéz otthon kitapasztalni, hogy a mosható pelenka valóban jobb-e a bababőrnek. A moshatózó anyukák kevesebb popsikrémet használnak, de szerintem inkább azért, mert nem hiszik azt, hogy muszáj krémbe pácolni a gyereket az életben maradásához, illetve azért, mert három óránként biztosan kicserélik a pelenkát. Lehet, hogy egy szuper egyszer használatos felszív annyi pisit, hogy akár reggeltől estig ugyanabban az egy pelusban legyen a baba, de azt kétlem, hogy bárki kiállna amellett, hogy az egészséges. Gyakori csere és átlagos bőr mellett pedig felesleges folyton popsikrémezni.

Az egészséges-e kérdése szerintem a meggyőződésen múlik. Én azt gondolom, hogy az egészség szempontjából a megfelelően gondos kezelés mellett a mosható pelenka minimum nem rosszabb az eldobósnál.

A macera

A macera mennyisége függ attól, hogy milyen típusú pelenkát választasz, mekkora peluskészleted van, van-e esetleg szárítógéped. A gyakorlatban minden moshatózó anyuka kialakítja magának azt a kezelési módot, amely számára a legmegfelelőbb és a legkevesebb kényelmetlenséggel jár. Vitathatatlan, hogy pelenkát mosni több energiát igényel, mint behajítani a kukába az egyszer használatos pelust. Ha az elsődleges célod az, hogy minél egyszerűbb legyen a pelenkázás, nem hiszem, hogy a mosható lesz számodra a legjobb megoldás. De ha a fentebbi szempontok bármelyike nagyobb jelentőséggel bír számodra, mint az, hogy egy picit több időt kell a pelenkázásra szánni, akkor érdemes megpróbálnod!

A képekért köszönet a Facebook Mosható pelenka piac és csevegő csoport tagjainak!

Szerző: Palotás Dóraveszprem.babamama.info
Forrás

 

A teljes tartalomért Klikk ide…

Tények Délben teljes adás 2016.04.28. csütörtök

Anyák napi szófelhő