in

Hogyan lesz a nyaralás anyaként is feltöltő?

nyaralas-anyacsavar3Áció, káció, úristen… vakáció!
– avagy hogyan lesz a nyaralás anyaként is feltöltő?

Ha már egyszer is nyaraltál életedben gyerekekkel, akkor tudod, hogy ez bizony nem láblógatás egy zenkertben. Sőt, néha talán egy túlélőtáborra hajaz. De miért is van ez így? Az ok egyszerű: a gyerekeknek általában teljesen másért jó egy családi nyaralás, mint a felnőtteknek. Más a napi ritmusuk, mások a fizikai és lelki igényeik, más programok szórakoztatják őket, mint a szüleiket.

Na de akkor hogyan lehet a családi nyaralás mindenkinek, még Nektek, szülőknek is pihentető? A válaszom röviden: ugyanúgy, ahogyan egy hétvége, vagy a Karácsony. A titok nyitja a családi optimumra törekvés és az előre tervezés.

Hogy mit jelent a családi optimum?
Azt, hogy olyan megoldásokat keressünk, amik nem követelnek bármelyik családtagtól folyamatos áldozatokat, és a lehető legjobban ötvözik a különböző korú, személyiségű résztvevők sokszor nagyon eltérő igényeit. Tehát a fél nap guggolás a homokozó szélén, a békafogás a patakparton napestig bár ideális program a négyévesednek, ha Téged nem tölt fel, akkor kiesik a rostán, legalábbis abban a formában, hogy Te is aktívan részt veszel benne.

És most lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a tervezéskor, hogy megtaláld a rátok szabott, Nektek leginkább megfelelő nyaralást idénre!

Gondold végig, milyen nyaralás kategóriák jöhetnek szóba idén nálatok. Ezt érdemes évről-évre újragondolni annak a függvényében, mekkorák a gyerekek, és hogyan változnak a családtagok igényei. Mert lehet, hogy amikor az első babád még egészen pici volt, semmi másra nem vágytál, csak egy átaludt éjszakára, most viszont egy bulizás esne jól a pároddal, vagy egy rafting az immár erre is megérett kamasz gyerekeiddel.

Szóval az alábbi lehetőségek közül kinek mik, és milyen arányban lennének vonzóak:

nyaralas-anyacsavar2családi nyaralás (szülők, esetleg nagyszülők, vagy más rokonok és a gyerekek együtt)
páros (szülők gyerekek nélkül)
gyerekek önálló nyaralása (mondjuk táborokban)
egyedül pihenés (a szülők valamelyikének család nélkül)

Itt érdemes nagyot álmodni, és nem korlátozni a fantáziánkat a realitás szabta határokkal. Ha kimondottan introvertált vagy, könnyen lehet, hogy neked mindennél többet jelentene néhány nap tökéletes egyedüllét, ahonnan testben és lélekben feltöltődve tudnál visszatérni a családodhoz. Ezt nem ciki bevállalni, el sem tudod képzelni, hányan vannak hasonló cipőben, csak úgy gondolják, valami baj van velük, és inkább végigszenvedik a „nyaralást” a családdal. A gyerekek pedig megérzik, ha a szülők testben jelen vannak ugyan, de lélekben máshová kívánkoznak. Kinek jó ez?

2 nagyon fontos kérdés a fent említett családi optimum szempontjából:

– A fenti nyaralási kategóriák között milyen arányban osztanád meg szívesen a rendelkezésre álló szabad napokat?

Van-e a fenti kategóriák között bármilyen prioritás? (Pl. “először a gyerekek nyaralását kell leszervezni, ha az megvan, akkor derül ki, mennyi szabadnapunk maradt bármi másra”; “10 éve eljárok egy egyhetes jógatáborba, oda idén is mindenképpen elmegyek, a többi szabadidőmben szívesen alkalmazkodom a többiek igényeihez”…stb.)
Ha megvan kinek-kinek a saját listája, érdemes együtt leülni, és összevetni, hol vannak a közös halmazok, azaz a családi optimum.

És most jön a rögvalóság: azaz a nyaralásra fordítható szabadidő és az anyagi lehetőségek

Ha úgy ítéled meg, a vágyaitokhoz kevés a rendelkezésre álló idő, vagy kevés a pénzetek, érdemes a következőket megfontolni a külső segítség bevonását.
Van-e hadra fogható nagyszülő? Ha igen, ő mikor ér rá segíteni? Vele máris beszéld le, mikor és pontosan mit vállalna jó szívvel? Vannak-e rokonok, barátok, ismerősök – főleg nagyobb gyerekek esetén -, akik szintén hadra foghatóak a gyerekek nyaraltatásában? Akár barterben – pl. egy hétig náluk nyaralnak a mi gyerekeink, utána 1 hétig nálunk nyaralnak az ő gyerekeik, és máris nyertünk egy hetet!

Ha a férjed egész nyáron dolgozik, te pedig egyedül vagy a gyerekekkel, és nem is nagyon tudod, vagy szeretnéd másra bízni őket, mégis szeretnél pihenni, meleg szívvel ajánlom azt a módszert, ahol a napi gyerekprogramokat más, hasonló helyzetben lévő anyákkal szervezitek meg. Ha már van 3 felnőtt tetszőleges számú gyerekre, akkor könnyen megoldható, hogy amíg a háromból kettő a gyerekekkel foglalkozik, egy mindig kiharap magának egy óra szabadidőt, amikor olvas, úszik egyet a strandon, elugrik a fodrászhoz…stb. A gyerekeknek klassz a gyerektársaság, a felnőtteknek pedig a felnőtt társaság és az én-idő lehetősége. Jó példa a családi optimum elérésére szűkös lehetőségek között is.

Szerző: Paizs Dóra, anyacsavar.com

paizsdora_anyacsavar_alairas-300x112

A teljes tartalomért Klikk ide…

Durva! Így üzent Depp a feleségének…

Aktív teljes adás – 2016.07.05.