in

Készíts kokárdát!

madárEgyszerűbb megvenni a nénitől az aluljáróban, de sokkal jobb érzés, ha magad készíted el a saját és a gyerekek kokárdáját. Ha a gyerekek már barátkoznak a varrogatással, alkossatok együtt!

 

Kokárda gyapjúfilcből

Elkészítés:

kokardaA szív alakú kokárdához három egyforma alakú, de különböző méretű sablonra lesz szükségetek. Hajts félbe egy papírt, majd rajzolj a hajtásra egy kb. 3 cm széles fél szívet. A félbehajtott lapot vágd ki! Szétnyitva rajzold át egy másik lapra, hajtsd félbe és a széleitől beljebb kb. 1 cm-rel húzz egy új szegélyt! Vágd ki ezt is, és ismételd meg az előző folyamatot! A legnagyobb és a legkisebb sablont rajzold körbe a zöld vagy a piros gyapjúfilcen, a középsőt a fehéren. A legkisebb filcszívet illeszd a fehér közepére és apró, sűrű, ferde irányú tisztázó öltéssel varrd fel rá, majd varrd fel a fehér részt is a legnagyobb közepére. Szebb, ha a legnagyobb szív szélét pelenkaöltéssel körbevarrod. Ha több időd van, a széleket díszítheted tovább: egy-egy szem, a filc színével megegyező üveggyöngyöt varrhatsz a szélekhez minden öltésnél. A kész kokárda hátuljára varrj biztosítótűt! Vigyázz, hogy a biztosítótűnek azt a szárát rögzítsd, amelyiket nem lehet kibújtatni a fejből!

Készíthetsz virág, madár vagy más sablonokkal is kokárdát, amilyet a legszebbnek találsz. Az anyagbeszerzésnél arra érdemes odafigyelni, hogy ne akrilfilcet, hanem gyapjúfilcet vegyél, mert ezzel sokkal könnyebb dolgozni, még ha többe is kerül. 10 cm-t is lehet kérni belőle a méteráruboltban!

A kokárda színei:

Minden évben megindul az interneten a vita, hogy vajon melyik a kokárdahelyes színsorrendje. A címertan szabályai szerint a fő szín áll középen, így heraldikailag az a kokárda a helyes, amelynek a közepe piros. Ám az 1848-as forradalom idején a fordított színsorrendű kokárda terjedt el, ezért az tekintendő hagyományosnak. Emiatt mindkét színsorrend elfogadható.

Szerző: Palotás Dóra
Forrás: veszprem.babamama.info

 

A teljes tartalomért Klikk ide…

Újabb lapot gyűrt maga alá a török kormány

Nem játszhatnak labdával, nehogy a lehulló vakolat a fejükre essen