in

Tudjon többet a terhességi vitaminokról!

Tudjon többet a terhességi vitaminokról!

tudjon többet

“A vitaminok két alapvető jellegzetessége, hogy az életfolyamatok szabályozásában fontos szerepet játszanak,
s hogy a szervezet nem képes őket előállítani.” / Dr. Czeizel Endre/

Számtalan terhességi vitamin található a piacon, de vajon milyen esetben jöhetnek jól?

Mindenképpen érdemes szedned őket, vagy jobb, ha csak bizonyos esetekben alkalmazol hasonló étrend-kiegészítőt?

Mivel a terhesség alatt a magzat a szervezetedből nyeri a fejlődéshez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, neked is többre lesz szükséged, mint korábban.

A várandós vitaminok piaca elképesztően széles, ráadásul tetszetős termékekkel van tele. Hogy is ne lennének azok, hiszen mind a babák egészségét hivatottak biztosítani, no meg persze az anyukáét is. De azért lényeges különbségek is vannak köztük, így nem mindegy, melyiket is választja a kismama! Nem csak a vitaminok kellenek!

A legtöbb készítmény abban megegyezik, hogy már a terhesség-, illetve a baba tervezésétől ajánlják a szedését, ami nem is csoda, hiszen a szervezetnek szüksége van a vitaminraktárak feltöltésére. Azonban fontos, hogy a vitaminok mellett az ásványi anyagok is elengedhetetlenek. Éppen ezért, amikor a várandós nő készítményt választ, az ásványi anyagokra is figyelnie kell. Ráadásul itt az sem mindegy, milyen formában van jelen az adott termékben az anyag.

A legtöbb gyártó az ásványi anyagok közüla karbonát formát részesíti előnyben. Ezzel alapvetően nem is lenne baj, ám kutatások bizonyították, hogy a karbonátok a szervezetben nem igazán jól szívódnak fel. Vagyis hiába visszük be a megfelelő mennyiséget, annak jelentős része nem jut el a sejtjeinkhez, hanem egyszerűen kiválasztjuk, rosszabb esetben felhalmozódik. A felszívódás szempontjából ezért szerencsésebb a glükonát, illetve a citrát formát választani, mert ezek sokkal nagyobb mértékben képesek a sejtekhez is eljutni, kifejtve ezzel a tőlük elvárt hatást.

Forrás: napidoktor. hu

Húsvét-szigeti szobor érkezett húsvétra

Melltartó nélkül és angyalnak öltözve is lélegzetelállító