in ,

Tejsavas erjesztés – Fermentálás

mosolyallomas-fermentalasTejsavas erjesztés – Fermentálás – Ismerkedj meg vele!

Tejsavas erjesztés
Az emberiség valószínű évezredek óta ismeri a fermentációt, mint az ételek emészthetővé tételének módszerét. A baktériumok, gombák által való tartósításnak, illetve az ételek egészségre kifejezetten előnyös anyagokkal való dúsításának a különböző kultúrákban sokféle módszere ismeretes, a kelesztés, a húsáru (pármai sonka) megfelelő módon való érlelése, és a tejtermékek savanyításának, ill. a sajtkészítésnek módjai tartoznak ebbe a kategóriába, de Ázsiában hagyományosan a szóját is kizárólag fermentált formában fogyasztották. A fermentációnak különös jelentősége, hogy az emberi szervezet számára nagy gondot okozó fehérjék (gabona, tej, szója) szerkezetét képes megváltoztatni olyan módon, hogy az emészthetővé, némely esetben kifejezetten jótékony hatásúvá válik. Az ilyen ételekben elszaporodott baktériumok egy része pedig képes megtelepedni az ember bélrendszerében, ott folytatva tovább jótékony tevékenységét, mely a bélfal védelmén túl méreganyagok lebontásában, vitaminok, hormon előanyagok termelésében, és a patogén baktériumok elleni harcban teljesedik ki. A bélrendszer bakteriális egészsége előfeltétele az elhízás elleni védelemnek, a megfelelő hormon- és immunműködésnek, és a pszichés egyensúlynak is.

“Az összes betegség a belekből ered” – Hippokratész.

„A fermentált élelmiszerek elfogyasztásával biztosítjuk szervezetünknek olyan hasznos baktériumokat, amikkel tulajdonképpen több ezer éve együtt élünk. A fermentálást már nagyanyáink és még az ő elődjeik is egészen biztos, hogy ismerték és készítettek zöldségekből és egyéb élelmiszerekből hasznos, egészséges, fontos fermentált táplálékot. Aztán jött a hódítás! Az élelmiszeripar elkészítette a főként ecetes, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított késztermékeit. Amiből idő és energia ráfordítás nélkül bármennyit bármeddig betárazhat az amúgy is elfoglalt háziasszony. És még az ízük is hasonlít a régi ízekhez. Amit már nem találunk meg bennük, az az emésztőrendszerünkhöz nélkülözhetetlen feladatokat ellátó baktériumkultúrák.”
Forrás: wikipedia.org

Az erjesztett ételek az ecetes, tartósított termékekkel ellentétben komfortérzetet biztosítanak, főleg a gyomornak azáltal, hogy ideális gyomorsav szintet hoznak létre.

A laktofermentálás közben lebomlanak /előemésztődnek/ a komplex tápanyagok, így szervezetünk könnyebben és tökéletesebben hasznosítja azokat. A tejsavbaktériumok tevékenységük során, megemelik az étel táperejét, és a szervezetbe jutva biztosítják a bélhámsejtek egészséges működését.

mosolyallomas-fermentalas2Ahogyan mi készítjük:

  • A zöldségeket (pld. répa, zeller, retek, káposzta és akár gyömbér is) megtisztítjuk. Kívánt méretre, lehetőség szerint egységesre vágjuk, óvatosan sózzuk, megkeverjük, átforgatjuk az egészet és kb. 10 percig hagyjuk állni, hogy a só hatására levet eresszen a keverék. Ezzel a lével fogjuk az üvegben felönteni. Fontos figyelni a só mennyiségére, mert ha túl sok sót használunk, lelassítja vagy akár meggátolja a későbbiekben elvárt erjedést. Későbbiekben az erjedést az előzőleg elkészített élelmiszer levével is elérhetjük.
  • A felaprított aprított, sózott zöldségeket szorosan összepréseljük az üvegben és ráöntjük a saját levét és/vagy a korábbi fermentált élelmiszer levét. Ha kevésnek tűnik a folyadék, szűrt vízzel pótolhatjuk, de hagyjunk a tetején kb. 2 ujjnyi helyet, hogy az erjedés során terjeszkedhessen.
  • Súlyozzuk, hogy oxigén nélkül a folyadék alatt maradjanak a zöldségek. Célszerű egy tálcára tenni, hogy a terjeszkedéskor esetlegesen távozó folyadék arra folyjon ki (ha kifolyik).
    Mi konyharuhával le szoktuk takarni, vagy ha az üvegnek meg van a teteje, akkor azt tesszük rá (de nem tekerjük rá), a felszabaduló szén-dioxid így távozhat.
  • Elérhető, szobahőmérsékletű (lehetőleg egyenletes kb. 20 fok), sötét helyre tesszük és naponta kóstolgatjuk. Amint ízlésünkkel egyezővé érett, mehet a hűtőbe, így lelassul az erjedés és fogyasztható akár naponta is!

A folyadék tetején fehér réteg vagy színes  penész jelenhet meg:
Ez az élesztőgomba eredménye, ami felbukkanhat, ha a zöldség nincs a folyadék alatt vagy nem megfelelően van lefedve vagy ha 20 fok feletti a hőmérséklet.
A nem kívánatos réteget a tetejéről le kell szedni. A folyadék alatti ételnek nincs baja, folytathatja a feladatát.

Forrás: Paleorszag.hu

mosolyallomas-logoMosoly Állomás Csapata és Huj Zsuzsi
“AZ EGÉSZSÉG OK A MOSOLYRA”
Facebook: Mosoly Állomás
WEB: Mosoly Állomás

A Mosoly Állomás Babamama.info partner, Olvasóinknak 10% kedvezményt ajánlanak fel!

A teljes tartalomért Klikk ide…

Mendrey: nem volt mindenki elégedett

Új nemzeti légitársaság: nehéz lesz hazacsábítani a magyar pilótákat