Újra jelentkezünk, immáron 19 hetes Picurival és a Családdal fogtunk hozzá a karácsonyi bejgli sütésének.
Aki ismer az tudja, aki pedig nem annak elmondom, nem éppen vagyok egy konyhatündér…Apósom csak zöldfülű szakácsnőnek hív (persze csak szeretetből, igazából Ő az, aki mindig elviszi a balhét és megeszi, amit alkottam):).
Teljes profizmussal láttunk neki a sütésnek és annak előkészületéhez, íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tej
- só
- A töltelékhez:
- 20 dkg dió vagy mák
- 12 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 5 dkg mazsola
- 1 dl víz
- édes morzsa
- őrölt fahéj
- reszelt citromhéj, narancshéj
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk (mintha linzertésztát készítenénk), ügyelve arra, hogy a margarin ne olvadjon meg!
Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni az élesztőt). Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat cipózunk ki a tésztából. Kivirgoljuk, hogy szép sima legyen a felülete. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben elkészítjük a forrázott tölteléket.
Forrázott mák- vagy diótöltelék: A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, és ha szükséges édes morzsát. A diótöltelék hasonló módon készül. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A beigliknél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával!
A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára helyezzük, és egyenletesen eligazítjuk. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután feltekerjük a beiglit, s gyengéden meglapítjuk. Sütőlemezre tesszük, és 1 tojás+1 tojás sárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, második soron is átkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Tetejét megszórhatjuk dekor sütőcukorral. 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
A szép beigli márványozott, egyenletes formájú, tartós sütemény.
Mi ezt a receptet használtuk, próbáljátok ki Ti is! 🙂
Az eredményről hamarosan érkezik a jelentés 🙂 !!!