in

Lázgörcs Zorkánál

babaA saját történetünket olvashatjátok itt, de ebben benne van, hogy utánaolvastam elég sokat, mert szerettem volna tisztán látni. Igaz, támogatott ebben két gyerekorvos is, ők is hasonlókat képviselnek, mint amit írok. A történetemmel azt az alapkérdést szeretném megvilágítani, hogy félnünk kell-e a lázgörcstől, emiatt szükséges-e az erőltettet lázcsillapítás?

A legkisebb lányom, Zorka kapott lázgörcsöt másfél évesen. Korábban csak olvasmányaimban találkoztam ezzel a jelenséggel. A kislányom ájulásszerű állapotba került, azonnal ellilult az egész arca, és rángatózott a teste. Azt meg tudom erősíteni, amit mindenhol írnak, hogy iszonyú megélni. Én magamból kikelve kiabáltam, hogy meghal a gyerekem, és azonnal hívtam a mentőt. Nem jöttem rá, hogy ez lázgörcs, ők mondták, pedig tudtam erről, de abban a lelkiállapotban eszembe sem jutott. Aztán kórházba kerültünk, krupp is volt a történetben. Akkor ez engem megnyugtatott, és megtudtam, egyébként is szükséges egy alaposabb kivizsgálás, nem áll-e valamilyen betegség a görcsös roham mögött. A kórházban az ottani protokoll szerint szinte folyamatosan adni kellett a lázcsillapítót, nem mehetett a lányom testhője 37.5 fölé, ebből az lett, hogy 4 nap után sem múlt a láz, így antibiotikumot írtak elő. A gyerekorvosunkkal azzal zártuk le a történetet, hogy kaptunk egy görcsoldó kúpot, ha újra bekövetkezik, de valószínűleg nem lesz rá szükség…

Mother taking her baby's temperature with an ear-thermometerA következő lázgörcs 3 hónap múlva, egy újabb lázas állapotban, éjjel következett be. Szerencsére Zorka mellettem aludt, azonnal érzékeltem a rángásait. Ijedtemben nem jutott eszembe beadni a görcsoldó kúpot… A harmadik újra 3 hónap múlva, egy újabb lázas betegségnél jött, akkor már kicsit gyakorlottabbként előkerült a kúp. Mivel elég ritka, hogy egy kisgyereknél minden lázas állapot lázgörccsel járjon, el kellett mennünk neurológiai kivizsgálásra, de akkor rendben találták Zorkát, és abban maradtunk, ha eljutunk az öt görcsig, alapos kivizsgálás ( CT, MR, stb) következik. De azóta, ez egy éve volt, nem volt lázgörcse. Én alapvetően lázas betegségnél alig csillapítok lázat, csak ha a gyerek nagyon rosszul viseli, vagy épp megyünk az orvoshoz, esetleg éjjelre, hogy tudjunk aludni. Minden gyerekem 6-7 éves koráig igen sok közel 40 fokos lázzal járó betegséget hozott, és szinte mindig meggyógyultak ezzel a hozzáállással 2-3 nap alatt, meg a homeopátiás megtámogatással ( gyerekorvosunk homeopata) , újabban pedig borogatások alkalmazásával. A kórházban megtapasztaltam, hogy a lázgörcs miatt ha nyomjuk a lázcsillapítót, nem indul meg a szervezet öngyógyító képessége, és biztosan antibiotikum lesz a vége. Ez nála évente 5-6 alkalmat jelentene. Azt tapasztaltam ki egyébként, hogy a lázgörcs Zorkánál akkor következik be, ha a láz kb. 3-5 óra alatt felszökik 39 fölé. Ha ezen a kritikus időn túl vagyunk, akármilyen magas láza lehet, már nem jön a görcs. Így az elmúlt egy évben azt csináltam, hogy amikor el kezdett lázasodni, kapott egy fél adag csillapítót, ezzel lelassítottam a láz emelkedését, utána meg hagytam, hadd legyen lázas. Épp pár hete csináltam végig ezt, épp anyósoméknál voltunk, hát azt a szörnyülködést, amit kaptam! De remélem, sikerült anyósom véleményét is egy csöppet igazítani, mert gyönyörűen meggyógyult a kislányom két napon belül. Persze lehet, hogy Zorka már rég kinőtte a lázgörcsre való hajlamát, de ezt nem tudom még.

A legtöbb gyerek egyébként csak egyszer kap lázgörcsöt, aki többször, ők is kinövik 4-5 éves korukra. Ami miatt még félni szoktak a lázgörcs miatt, az az epilepszia felmerülése, de nem okozója a lázgörcs az epilepsziának, hanem a később ettől függetlenül megjelenő epilepszia első tünete. ( Tehát a lázgörcs nem okoz epilepsziát, de ha gyakran visszatér, gyanakodni lehet, hogy egy későbbi epilepszia előjele, és fel lehet rá készülni.) Amit tudni kell, hogyha bekövetkezik a lázgörcs, hogy kb. 10 percen belül oldódik, addig stabil oldalfekvésbe kell helyezni a gyereket, mert a nyelve, vagy a szájba visszajutó ételmaradék fulladást okozhat. Utána mindenképp kell, hogy orvos lássa ( pár nap belefér, nem kell mentőt hívni) , hogy kizárják más súlyos betegség lehetőségét, de nem szükséges a kórház ( mi csak szívtunk vele), ha a gyerekorvos ezzel egyetért. Van ez a görcsoldó kúp, ez mindig készenlétben van, nyaralásokra viszem magammal, de nem vagyok benne biztos, kell-e feltétlenül, vagy csak a szülő megnyugtatására van. Az én orvosom is azt mondja, nem kell lázat csillapítani lázgörcs-hajlam esetén sem, egyrészt hőemelkedésnél is bekövetkezhet, másrészt nem okoz semmi maradandó károsodást, vagy későbbi krónikus betegséget. Mi megtanultunk ezzel együtt élni, és biztosak vagyunk benne, hogy ez a történet is lezárul egyszer.

2015. augusztus 24.

Orsovai Szilvia
4 gyermekes édesanya,
szociális munkás,
önkéntes szoptatási segítő

A teljes tartalomért Klikk ide…

Isztambuli robbantások- három orosz állampolgárt őrizetbe vettek

Levendulát mindenkinek