in

Skanzen: Huszártábor, vesszőparipa és bajuszmustra

skanzen-huszar_lovalAz idei első hosszú hétvégén a Skanzen a nemzeti ünnep örömére 48-as színtérré változik.

Március 12. és 15. között egy igazi huszártáborba csöppennek a látogatók; a bátrak lóra pattanhatnak, vagy kardot, csákót készíthetnek, de még huszárpróbának is alávethetik magukat.

skanzen-huszar_kisfiuvalA bejárati épületben üzemelő restibe betérőket a Pilvax kávéház hangulata fogadja korabeli újságokkal, beljebb haladva pedig lázas nyüzsgésbe csöppen a látogató: mindenki elkészítheti saját kokárdáját és zászlóját, hogy illően köszönthesse az ünnepet, de készül monogramos keszkenő és díszített mézeskalács is a hadba vonulóknak, akiket élő zenével verbuválnak. Szólnak a katonabúcsúztató dalok, kíváncsi lányszemek kísérik a daliás verbunkosokat, csattog az üllőn a patkolókovács kalapácsa. Ágyúgolyót, kardot fabrikálnak a látogatók, és bizony szükség lesz a vesszőparipákra is.
skanzen-huszar_lovon_kislannyalA huszártáborban a Történelmi Lovas Egyesület tart alaki gyakorlatot és lovas díszbemutatót, az érdeklődők megnézegethetik a huszárok viseletét, fegyvereit, a paripák felszerelését, a legbátrabb gyerekek pedig kipróbálhatják, milyen a ló hátán ülni.
A vándormuzsikus dudaszóval járja a Skanzen utcáit, s a járókelőkkel szóba, játékba elegyedve, varázsnóta segítségével repít kicsiket, nagyokat daliás időkbe. Mesél huszárokról, ellenségről, igazságról, becsületről, kópéságról.
skanzen-bajszat_podro_huszarA Magyar Bajusz Társaság bajuszmustrát és bajuszpödrés-bemutatót tart, a nagy huszárok kipróbálhatják a hagyományos beretválást tábori körülmények között, a kicsi huszárok pedig papírbajuszt és papírcsákót készíthetnek, míg a család női tagjai az 1848-as divat szerinti ruhákkal, viseletekkel ismerkedhetnek színező formájában.
A Skanzen március 12. és 15. között 10.00-16.00 óráig várja a látogatókat, és ne feledjük: március 15-én ingyenes a belépés.

Részletes program: IDE KATTINTVA

Jegyárak: IDE KATTINTVA

Megközelítés: IDE KATTINTVA

Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út

A teljes tartalomért Klikk ide…

Dél-Korea bekeményít Észak-Koreával szemben

Ha nincs mit felvenned- a 35 éves Kim Kardashian újra meztelen fotóval robbantja a netet!