in

Baba monitor, az otthoni CTG

babylifecare-alloA cardiotocográfia, vagy a köznyelvben megragadt rövidítésével élve a CTG a magzat méhen belüli állapotát hivatott monitorozni. A magzat pulzusszámának (szívfrekvenciájának) a méh összehúzódásával, illetve a magzat mozgásával egy időben, az idő függvényében történő észlelése és papírszalagon történő rögzítése a cardiotocográfia. A magzat oxigénhiányos állapotában a méhtevékenység vagy magzatmozgás esetén a magzati szívverések percenkénti számának átmeneti – vagy súlyosabb esetben tartós – lassulása figyelhető meg. Így a vizsgálat segítségével lényeges információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról.

Magyarországon ma a 38. héttől heti egy, a 40. héttől kétnaponta, a 41. héttől (mely már túlhordásnak számít) pedig naponta kötelező a CTG-vizsgálat, ami minden kismama számára elengedhetetlenül fontos.

babylifecare-1A telemedicinális eszközök terjedése egy világszinten megfigyelhető trend. A tele szó a távolról végzett mérést jelenti, melynek lényege, hogy a betegek otthonuk kényelmében tudják elvégezni azokat a vizsgálatokat, melyek biztonságos elvégzéséhez nem szükséges az orvos közvetlen jelenléte. A telemedicinális eszközök elterjedése a várandósgondozásban is megfigyelhető.

A tele-cardiotocográfia a távolról végzett CTG mérést és leletezést foglalja magába. A cardiotocográfiás vizsgálat esetén a magzati szívhangot ultrahanggal mérik, amely hosszú távon káros hatással bírhat a magzatra nézve. A tele-CTG azonban ezt a problémát is kiküszöböli, hiszen ultrahang helyett passzív szívhang érzékelést használ (kvázi egyfajta mikrofonként), így biológiai kockázattól mentesen használhatja a várandós saját maga a készüléket. A tele-CTG másik érzékelője a tocométer, ami a magzati mozgásokat és a méh tevékenységét regisztrálja. A két rész együttesen alkalmas arra, hogy maradéktalanul kiváltsa a klasszikus kórházi CTG-vizsgálatot.

babylifecare-2A tele-CTG választása esetén a kismamának egy megközelítőleg 25 x 15 x 5 cm-es készüléket kap, melynek használata bárki által könnyen elvégezhető. A kismama egyedül képes felrakni a hasára (mivel nincs ultrahang-mérés, ezért nem igényel zselét), a készülék 20 perc alatt elvégzi a mérést, majd az adatot továbbítja egy orvosközpontnak. Az információk kiértékelését tapasztalt szülész-nőgyógyászok végzik. A kiértékelt eredményt a központ visszaküldi, és megjelenik a tele-CTG kijelzőjén. Problémás mérés, aggodalomra okot adó eredmény esetén a szolgáltatás részét képezi a kismama telefonos riasztása.

A tele-CTG vizsgálat lényege, hogy a magzat állapotának változásában bekövetkezett tendenciát hivatott mérni, hiszen a várandós naponta (akár többször is) tudja használni a készüléket. A méhen belüli állapotváltozások, melyek a magzat halálához vezethetnek, sokszor több napot vesznek igénybe, ezért van lehetőség a tele-CTG napi használatával a fenyegető veszély időben történő érzékelésére. Előfordulhatnak gyors lefolyású esetek is, ilyenkor sajnos ez az eljárás sem tud megoldás nyújtani.  A várandósgondozási protokollban heti gyakoriságú CTG vizsgálat nem nyújt módot sok esetben a probléma időben történő észlelésére, ezért évente minden több mint 200. magzatot elveszítjük. 2014-ben a méhen belüli magzati halálozás (életképes magzatokat értve) Magyarországon 5,1 ezrelék volt, ami megfeleltethető minden 188. babának, aki elhalálozott.

babylifecare-3Jelenleg a Magzatmentő Program kínál tele-cardiotocográfiás szolgáltatást, melynek keretében akár napi többszöri tele-CTG vizsgálatot végezhető a babájukat féltő kismamák számára. A Magzatmentő Programban nem szükséges megvásárolni a készüléket, az bérelhető, és a leletezést is magába foglalja a szolgáltatásunk. A szolgáltatásról bővebben a magzatmento.hu weboldalon tájékozódhat.

Baba monitor

A szolgáltatás díja az első hónapra 59.990 Ft, az első hónapot követően a díj napi 1490 Ft. Ez tartalmazza a készülék kiszállítását, a betanítást, és napi egyszeri mérést, illetve szülés után a készülék elhozatalát.

Kuponakció keretében a szolgáltatás bevezető áron érhető el.
Az első hónap díja 30.000 Ft, utána napi 1490 Ft.

Az akció 2016. június 30-ig tart, az így vásárolt szolgáltatás felhasználható 2017. június 30 -ig.

A babamama.info kuponja: BMINFO050
Beváltásakor 50% kedvezményt kap a szolgáltatás díjából.

babylifecare-4

A teljes tartalomért Klikk ide…

Megtört szívek – 61. rész

12 év a lányait megrontó apának