Az egészséges étkezés mindegyik évszakban fontos, nincs ez másképp ősszel sem.
Jó étvágyat!
Céklás vitaminbomba
Ez a szuperegészséges zöldség-összeállítás kétféleképpen is fogyasztható: ivóléként és salátaként is ehetjük. A hozzávalók ugyanazok, de a salátára egy könnyű citromos-olajos öntet is kerül.
Ivólé:
egy kis gumó cékla
fél sárgarépa
egy kis alma
A hozzávalókat kisebb darabokra vágva turmixgép poharába teszem, felöntöm 3-4 deci vízzel, és összeturmixolom. Ezután megiszom. Nem fog sikerülni teljesen simára mixelni, darabos marad, ezért akinek ez nem szimpatikus, szűrve fogyassza.
Saláta:
A hozzávalókat lereszelem, kevés sóval ízesítem, citrommal, olívaolajjal megcsepegtetve tálalom. Érdemes kiegészíteni lilahagymával, és kisebb darabokra vágott naranccsal is, hogy izgalmasabb, változatosabb legyen.
Sütőtökös-ricottás gnocchi
Nagyon egyszerű húsmentes fogás, alig kell hozzá valami, és a formázást leszámítva nagyon gyorsan meg is van.
Hozzávalók
50 dkg sütőtök megsütve
25 dkg ricotta (vagy tehéntúró)
egy felvert tojás
3 dkg reszelt sajt (parmezán)
só, kevés kakukkfű
25-30 dkg liszt, amennyit a massza felvesz
A tálaláshoz
5 dkg vaj
2-3 gerezd fokhagyma
pár levélke rozmaring
tejföl és reszelt sajt, vagy 2 dl tejszín
A héjában megsütött, kihűlt tököt egy mély tálba kaparom, hozzáadom a túrót, sajtot, fűszereket és a tojást, és annyi lisztet, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjak. Lisztezett felületen hengereket sodrok belőle, ezeket egyforma, két-három centis darabokra vágom, kézzel meggömbölyítem és picit pihentetem. (Nem kell megijedni, a tészta elég ragadós, a formázásnál további liszt felhasználása szükséges lesz minden bizonnyal.)
Pihentetés után éppen csak forrásnak induló, sós vízbe dobom a gnocchikat, megvárom, amíg feljönnek a víz színére, és onnantól számított egy-két percig főzöm.
Közben a vajat felolvasztom, üvegesre sütöm benne a felszeletelt fokhagymát, rádobom a rozmaringot, és erre az ízesített vajra szedem a tésztát. Lehet tálalni sajttal-tejföllel, másik verzió, hogy a már kiszedett gnocchira ráöntöm a tejszínt, pár perc alatt összeforralom, ízlés szerint sózom, és reszelt parmezánnal meghintve kínálom.
Sült birsdzsem körtével
Hozzávalók:
- 1 kg birsalma
- 50 dkg érett körte
- 25 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem, a birsalmákat alaposan megmosom. Alufóliával bélelt tepsire rakosgatom a gyümölcsöket, 40-45 perc alatt puhára sütöm.
Kissé hűlni hagyom, majd meghámozom, eltávolítom a magjait, kisebb kockákra vágom. Egy méretes lábosba halmozom, annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje a gyümölcsöket. Közepes tűzön főzni kezdem. Közben meghámozom és felaprítom a körtéket is. Ha a víz forrni kezd, a körtéket is a birshez adom. 10-15 perc elteltével hozzáadom a cukrot, további 15-20 percet főzöm.
Ha kellően besűrűsödött, üvegekbe töltöm. Tartósítás tekintetében magam a nedves dunszt híve vagyok, de száraz dunsztban is befejezhető a művelet. A nedves dunszt lényege, hogy a lezárt üvegeket forrásban lévő vízzel 3/4-ig töltött fazékba állítom, egy éjszakát hagyom lassan hűlni.
A már kihűlt indulhatnak a polcra, aztán pedig több nyár óta őrzött dzsemmel és lekvárral ajándékba.
Szilvahabos-csokoládékrémes pohárkrém
Hozzávalók:
- 40 dkg szilva
- 2 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- A csokoládékrémhez:
- 20 dkg étcsoki
- 2 dkg vaj
- 1 nagy tojás
- 2 dl habtejszín
- csipet só
- 2 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, szórjuk meg vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal. Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, majd szedjük le a haját, a húsát pedig turmixoljuk össze.
A tejet melegítsük meg, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és hagyjuk 15-20 percig állni. Ezután egy szitán szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az előzőleg leszűrt gyömbéres tejet. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, míg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.
A habtejszínt verjük kemény habbá.
A teljesen kihűlt krémhez először keverjük hozzá a leturmixolt szilvát, majd a felvert tejszínhabot is.
A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, adjuk hozzá a vajat, gőzfürdő fölött olvasszuk fel. A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval és a kristálycukorral. Az olvadt csokoládéhoz először keverjük hozzá a tojássárgáját, majd a tejszínt is (a tejszínt NEM KELL felverni!). Végül a csokoládéhoz keverjük hozzá az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Vegyünk elő 4 egyforma poharat, majd felváltva kanalazzuk bele a csokoládékrémet és a szilvahabot. Díszítsük fél szem sült szilvával, szórjuk meg csokidarával, majd tegyük be a hűtőbe tálalásig.