Karácsonyi levesek – jöjjön 4 remek étel receptje.
Karácsonyi borkrémleves
Hozzávalók:
4 db szegfűszeg, őrölt fahéj,1/2 citrom, 400 ml édes szürkebarát vagy szamorodni, 120 g cukor, 8 db tojássárgája,400 ml tejszín
Elkészítés:
800 ml vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforraljuk, majd hozzáöntjük a bort és beforraljuk. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Majd a leveshez adjuk és állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levesszük, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadjuk a 300 ml tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe tesszük. Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük, és meghintjük leheletnyi őrölt fahéjjal, pár szem mazsolával.
Aszalt szilva leves, pörkölt mogyoróval
Hozzávalók:
4 személyre: 20 dkg aszalt szilva, pár szem szegfűszeg, kis darab fahéj,(esetleg helyetesíthetjük puncs fűszerrel is), só, 5 dkg őrölt-pörkölt mogyoró, 6 dkg barnacukor, 1 dl vörösbor, 1 tk. étkezési keményítő, 1 dl főzőtejszín, 1 l viz.
Elkészítés:
Az aszalt szilvát darabokra vágjuk. A szegf?szeget, a fahéjat tülbe vagy teatojásba tesszük ( ha puncs f?szerrel készítjük akkor nem szükséges). Felteszünk forrni 1 l vizet, beletesszük a cukrot, sót, és f?szereket. A borral együtt a szilvákat is a forró f?szeres vízbe tesszük, és takarékon f?zzük 10 percig. A keményít?t elkeverjük kevés vízzel, és bes?rítjük vele a levest. Össze forraljuk még pár percig, (majd kivesszük a teatojást) belekeverjük a tejszínt, és a tálaláskor megszórjuk a tetejét a pírított mogyoróval.
Karácsonyi diós szárnyaskrémleves
Hozzávalók:
1 liter átszürt szárnyas húsleves, 2 dl tejszín, 6 dkg finomra darált dió, 3 dkg durvára vágott pírított dió, 1 tk. étkezési keményítő, 1 kis csomag petrezselyem, 1 mokkáskanál currypor, 1 kevés őrölt fehér vagy rózsbors, 1 db zsemle, 3 dkg vaj, só
Elkészítés:
A tejszínt az étkezési keményítővel simára keverjük. A húslevesbe belerakjuk a darált diót és a fűszereket. Felforraljuk és a forrásban lévő levesbe öntjük a tejszínes keményítőt és beleszórjuk a petrezselyem felét. Tálaláskor beletesszük a vajban pirított apróra kockára vágott zsemlekockát , a durva pirított dióval és a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tejfölös halleves
Tejfölös halleves elkészítése.
Hozzávalók:
¾ kg hal, 2 fej hagyma, 1 db zöldpaprika, 2 db tojássárgája, 4-5 kanál tejföl, 2 kanál ecet, 3 babérlevél, só és bors szükséges.
Elkészítés:
Az előkészület szakaszában a hagymát vékonyan felkarikázzuk és odatesszük másfél liter vízbe, sóval, borssal, zöldpaprikával és a babérlevelet. Ezt követően megtisztítjuk a halat, feldaraboljuk, s ha a hagyma megfőtt, beletesszük a lébe és 15 percig főzzük.
Eközben elhabarjuk a tojássárgáját a tejföllel és az ecettel. A halat szűrőkanállal kiszedjük a levestálba, a tojásos keveréket pedig habverővel belekavarjuk a levesbe, és az első forrásig állandóan veregetjük. Majd azonnal rátöltjük a halra és tálaljuk is.
The post Legjobb karácsonyi levesek – íme a top 4 appeared first on Karácsony 2014, ajándékok, advent, karácsonyi receptek.
Kattints ide a teljes cikkért!