in

Karácsonyi díszek házilag cukorból és fonalmaradékból

fonalak

Karácsonyi díszek házilag – íme a egy újabb tipp.

Két olyan dolog, ami egészen biztos, hogy minden háztartásban akad, sőt kémia órán gyerekkorunkban még a technikával is találkoztunk, ugyanis egyszerűen csak telített oldatot kell készíteni cukorból és vízből: a vizet felforraljuk, és addig adagoljuk hozzá a cukrot, amíg az már nem képes feloldódni a vízben.

Ekkor elzárjuk alatta a tűzhelyt. Egy hurkapálca közepére fonaldarabot vagy szalagdarabot kötözünk úgy, hogy az oldatba lógjon, de ne feküdjön el az edény alján, és hagyjuk így kihűlni az egészet.

Egyre alacsonyabb hőmérsékleten a víz egyre kevesebb cukrot képes oldott állapotban tartani, a felesleg pedig kristályos alakzatokat létrehozva arra csapódik ki, amire tud: az edény falára és persze a fonalakra – és így szép függőket, afféle jégcsapokat alkot. Kihűlés után az oldatot újra fel lehet forralni további jégcsapok készítéséhez.

A másik technika, hogy a fonaldarabokat beleáztatjuk a telített oldatba, majd sütőpapíron különféle formákat rajzolunk ki belőle. Fontos, hogy a fonalak minél több kriksz-krakszban keresztezzék egymást. Ezzel stabillá tesszük a mintát és szinte kiszínezzük a körvonalait. Hűlés közben a cukros víz összeragasztja az egymást keresztező szálakat, és meg is merevíti a fonalakat. Érdemes lehet kicsit összenyomkodni az illeszkedési pontokon.

Ha különböző színű fonalakat használunk, színes mintákat alkothatunk, vagyis könnyen lehet piros ruhás angyalt sárga szárnyakkal és zöld cipővel, kék hajjal rajzolni. Fára akasztása könnyű, mert a formán bárhol átbújtatható egy szalag vagy szaloncukor akasztó.

Előre meghajtogatott drót formára térbeli alakzatok is is készíthetők. Kis lufikkal gömbdíszeket készíthetünk.

Még több karácsonyi dísz itt.

Szerző: Bodza
Forrás: http://mithogyan.com

The post Karácsonyi díszek házilag cukorból és fonalmaradékból appeared first on Karácsony 2014, ajándékok, advent, karácsonyi receptek.

Kattints ide a teljes cikkért!

: karacsonyitipp.com

Vicces és eredeti karácsonyi zoknik

Üvegbe rejtett karácsonyi ajándék ötletek