Hozzávalók:
Tésztához:
- 33 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 7.5 dkg tej
- 1 nagy tojássárgája
- 4 dkg porcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 rúd vanília kikapart magja
Kenéshez
- 1 tojás, szétválasztva
Töltelékhez:
- 40 dkg sütőtök püré
- 15 dkg darált dió
- 5 púpos evőkanál porcukor
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg csokicsepp vagy aprított étcsokoládé
Elkészítése:
Ez egy karácsonyi desszert, ünnepi, torta formában, egy igazán különleges töltelékkel, aminek már az illatától is összefut a nyál a szánkban
Először a tésztát készítjük el. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. A langyos tejet elkeverjük a cukorral, a tojás sárgájával, a vanília magjával és az élesztővel, majd a morzsalékos liszthez adjuk. Belereszeljük a citrom héját és tésztát gyúrunk belőle. Ha összeállt, akkor három részre osztjuk, ellapogatjuk őket, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe dermedni.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A sütőtök püré akkor lesz a legjobban használható, ha a tököt egy nappal korábban alaposan megsütjük. Ha kihűlt, a krémes belseje szinte kiolvad a héjból, erőfeszítés nélkül ki tudjuk kaparni az utolsó morzsáig. Ezt a krémes pürét keverjük össze a dióval és a porcukorral, majd hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket és a kakaóport. Végül belekeverjük a csokoládé cseppeket. Érdemes megkóstolni, mert a sütőtök édességétől is függ, hogy mennyi cukrot kell belerakni. Ha kész, összeállítjuk a tortát.
Egy 20-22 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk. A tésztadarabokat egyesével liszt nélküli felületen kerek lapokká nyújtjuk. Beletesszük az első tésztalapot a formába. Óvatosan ráhelyezzük a töltelék felét. Ezt javasolt úgy csinálni, hogy a kezünkben minél nagyobb koronggá lapogatjuk tölteléket, és fokozatosan ráfordítjuk a tésztára, több részletben, amíg a teljes tésztafelületet be nem fedjük. Ezután ráhelyezzük a második tésztalapot, majd ennek a tetejére a maradék tölteléket. Végül az utolsó tésztalappal zárjuk a tortát.
A tetejét megkenjük tojásfehérjével. Szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. Majd újra megkenjük, de ekkor már a tojás sárgájával. Hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. Ha a teteje megszáradt, kivesszük a hűtőből, megszurkáljuk, és a sütőbe tesszük. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A formát akkor vegyük le, ha teljesen kihűlt a tortánk. Ezt követően szépen lehet szeletelni. A tetejét megszórhatjuk porcukorral, vagy díszíthetjük marcipánnal.
Tipp:
Ez egy igazán különleges beigli, amit azok is szeretnek, akik egyébként nem kedvelik ezt a klasszikus, karácsonyi süteményt. Omlós, lágy tészta, ünnepi íz. Bátran ajánlom mindenkinek.