in

A gyerek környezete

gyerekszoba-1Mindenki vágyik arra, hogy külön birodalma legyen az otthonában. Gyermekeinknek is igénye ez. A kisgyermekkortól a kamaszkorig a gyermekszoba egy nyugodt kis zug, ahol játszani, alkotni, aludni és álmodozni lehet.

Bizonyára ismerős a példa, amikor egy helyiségbe lépve otthonosan érezzük magunkat, vagy éppen fejvesztve menekülnénk onnan. A magyarázat talán a fények és a színek, okozta harmóniában és disszonanciában kereshető. Goethe, a Faust mellett, a második főművének számító, Színtan című tanulmányában már az ezernyolcszázas évek elején megfogalmazta az alapszabályokat. A munka hatodik fejezetében ír a színek „érzéki-erkölcsi hatásáról”. Részletekbe menően elemzi a színek „döntő és jelentékeny hatását” amit a „szem érzékszerve révén tesz a kedélyre”. Állítja „az egyes szín-benyomások nem cserélhetők fel, specifikusan működnek és határozottan specifikus állapotokat idéznek elő az eleven szervben”.

A kisebbeknek szükségük van segítségre a nyugalom szigetének kialakításához, a tizenéveseknek viszont engedjünk nagyobb szabadságot a berendezéshez. Hadd kísérletezzenek, hibázzanak vagy éppen az alkotásuk örömet okozzon.

gyerekszoba-4Akármilyen idősek is a gyerekek, ne feledjük a legfontosabb szempont a nyugodt alvás biztosítása.

Ha több gyerek is van, igazságosan osszuk el a hálószobát. Amikor a kicsik állandóan együtt laknak, segítsük, hogy megőrizhessék a magánszférájukat. Mindegyiküknek legyen egy saját kis zuga. Sok esetben arra sincs lehetőség, hogy a különböző korú gyerekek önálló szobát kapjanak. Ez esetben a bútorok ügyes elrendezésével alakíthatunk ki szeparált életteret.

A bútorok megválasztásánál és elhelyezésénél figyeljünk az életkornak megfelelő igényekre. Más az „életmódja” egy csecsemőnek és mást kíván egy kisiskolás vagy egy kamasz.

Gyerekeinknek adjunk lehetőséget, hogy önállóan alakítsa ki környezetét. Legyen elég tároló helye, hogy az összegyűjtött játékait, könyveit, apró személyes titkait elpakolhassa. A gyerekek érzékenyek a stílusra. Akár három éves koruktól jogot formálnak arra, maguk alakítsák a szobájuk dekorációját.

gyerekszoba-2Dekoráció előtt tervezzük meg a tárolókat, hiszen egy gyermek sem tud aludni nyugodtan ha rendetlenség van. A berendezéseket illetően gondoljuk végig, gyermekünk növekszik, egyes életkorokban másra lesz szükségük, változik az ízlésük. Az ágy, az asztal mérete biztosan változik, legyen helye a szobában. Gondosan válasszunk tanulóasztalt és fontos az ergonómiailag tervezett szék is.

Vigyázat, óvatosan a színekkel! A sok, élénk szín nincs jó hatással gyermekünk közérzetére.
Ügyeljünk a színharmóniára, hangoljuk össze a bútor, a szőnyeg, a függönyök színeit. Válasszunk ki egy közömbös alapszínt és visszafogott kiegészítőszíneket alkalmazzunk mellette, így gyermekeink rendszeresen tudják változtatni a szobájukat.

A halvány, hideg színekhez, valamint a zöldalma pasztell falakhoz, jól illenek a gyerekek extra színes játékai. Az idősebb gyerekeknek festhetünk sárga falakat, amely élénkítő hatásával segíti őket a tanulásban, a feladatra történő koncentrálásban.

gyerekszoba-3A poszterekkel teleragasztott falra is van megoldás. Egy nagy fémtáblát állítsunk be vagy mágneses felületű festékkel fessük le az egyik falat, így a mágnesekkel ügyesen rendezhetik a dekorációt.

A hangulatteremtés mellett, nagyon fontos a megfelelő világítás kialakitása. Alapszabály, hogy a lámpák nem pótolják a természetes fényeket. A lámpatestek elhelyezésénél figyelni kell, hogy a gyerekszoba többfunkciós tér. Ezért, az általános világítás mellett, gondoskodni kell minden tevékenységhez helyi világításról is. A világítótesteket úgy helyezzük el, hogy a kisgyermek ne férjen hozzájuk. Az asztali lámpa mellett, elhelyezhetünk éjszakai fényt nyújtó asztali lámpát is. Ez a játékos, mesefigurákat forgató lámpa segíti az esti lefekvést is, hiszen minden nap más-más mesét találhatunk ki a “szereplőkkel” gyermekeinknek.

Összefoglalva néhány jótanács:

  • gyerekszoba-5Ügyeljünk a gyerekszoba megfelelő tájolására
  • Jól megközelíthető, külön bejáratú, megfelelő terű szobát válasszunk.
  • Ha több gyerek használ egy szobát, figyeljünk az egyenlő méretű terek elosztására.
  • Közös térben minden gyereknek legyen önálló területe, asztala, ágya, lámpája.
  • Könnyen tisztítható, strapabíró burkolatokat, bútorokat válasszunk.
  • Óvatosan bánjunk a színekkel.

Pammer-Stella-life-coach

Pammer Stella
pedagógus, life-coach, a babamama.info szakértője
mobil: 06-20-390-3335
e-mail: stellapammer@gmail.com
KATTINTS IDE: Life-coaching

A teljes tartalomért Klikk ide…

Ahogy kiadták, egyből elkapkodták a Mein Kampfot

Búcsúkoncertre készül Radics Gigi