in

Talpmasszázs szőnyeg – hasznos vagy káros?

A történelem előtti időkben az emberek ritkán élték meg a 20. életévüket, azonban senkinek sem volt lúdtalpa, mivel mindenki mezítláb járt. Ma már antibiotikumokat és egyéb orvosi csodaszereket kapunk, ugyanakkor a lábaink elveszítették erejüket és állóképességüket. Mindez azért történt, mert ma már nincs szükségünk arra, hogy mezítláb járjunk. Ebből a cikkből megtudhatják, mire jó a masszázs, és hogyan végezhető el otthoni körülmények között. Bizonyára erre már rájött a cikk címének elolvasását követően.

Milyen pontokra hat a lábmasszírozó szőnyeg?

Ez az eszköz az izmok és szalagok erősítésére szolgál. A masszázs szőnyegek lehetővé teszik, hogy ugyanazt az egészségjavító hatást érjék el, mintha mezítláb járna. A modern utcák nem alkalmasak erre: rengeteg szemét van rajtuk, és maga a felület általában sima aszfalt vagy beton. A parkok földes ösvényein is kevesen mernek mezítláb sétálni gyermekeikkel. Erre esetleg saját nyaralójában van a tengerparton van csak lehetősége. Azonban ezt is csak nyáron teheti meg. A lábfej boltozatának izmait erősítő gyakorlatok egész évben történő végzéséhez speciális ortopéd szőnyegre lesz szüksége.

Először is, ez az eszköz edzi a lábakat. Az útközbeni egyenetlenségek kialakításával erősíti a lábszár és a lábfej izmait, nyújtja a szalagokat, növeli a boka állóképességét és mozgékonyságát. Ennek eredményeképpen a lábait nem fenyegetik a deformitások, valamint az aktív játékok közbeni esetleges sérülések. A talpmasszázs hatásai rendkívül széleskörűek, azonnal észre fogja venni, hogy gyermeke aktívabb, kevésbé fárad el, nem kéreszkedik ölbe, saját lábain megy hazáig. A hangulata is javulni fog, mert sokkal jobb az élet, ha fáradtságérzet nélkül futhat és ugrálhat.

Az ortopédiai szőnyegek használatának második fontos szempontja a talpmasszázs, amelynek előnyei óriásiak. Most elmondjuk, hogy miért.

A masszázs stimulálja a talp reflexzónáit. Számos ilyen aktív idegvégződés, talp reflexpont található itt, a rájuk gyakorolt hatás pedig nemcsak hasznos, hanem kellemes is. Az akupresszúrás szőnyeg előnye, hogy a lábfej összes pontját stimulálja. A masszázshoz elegendő, ha mindössze sétál az egyenetlen felületen. Ha szeretné, speciális gyakorlatokkal fokozhatja a masszírozó hatást: gördülés, felváltva fél lábon állás, guggolás és így tovább.

Annak érdekében, hogy az ortopéd szőnyeg hatása csakis pozitív legyen, megbízható kereskedőtől kell megvásárolni azt, mint például az Ortek webáruház. A katalógusban szintén megtalálhatók valgus korrekciós talpbetétek és egyéb, a mozgásszervi rendszer egészségét szolgáló termékek is.

Milyen esetekben ellenjavallt a talpmasszírozó szőnyeg?

Az esetek túlnyomó többségében semmilyen negatív hatás nem figyelhető meg. A szőnyegen végzett terápiás talpmasszázsnak számos előnye van:

 • serkenti a vérkeringést;
 • felgyorsítja a nyirokáramlást;
 • erősíti az izmokat, ízületeket és szalagokat;
 • edzi és elősegíti a lábak természetes izomnövelését;
 • aktiválja a reflexpontokat;
 • javítja a tónust;
 • megelőzi a mozgásszervi rendellenességeket.

Az ilyen típusú gyakorlatok javallottak lúdtalp, valgus- és dongaláb esetén. A szőnyeg hasznos lábfájdalom ellen, segít a gyors lábfáradtság, gyengeség, illetve a láb helytelen tartásának esetében. Ezenkívül alkalmazható visszér és egyéb keringési zavarok fennállásakor is. A masszázs szőnyeg megelőző és terápiás értékkel bír. Továbbá segít enyhíteni a fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egy ilyen eszköz használatához óvatosan kell hozzáállni. A masszázs szőnyeg ártalmas lehet az alábbi problémák fennállása esetén:

 1. Múltbéli és friss törések.
 2. Ficamok és egyéb sérülések gyógyulatlan következményei.
 3. Gyulladás, arthritis, egyéb lábbetegségek.
 4. Nyílt sebek, vágások.
 5. Bőrbetegségek.

Mindenesetre jobb, ha az eszköz használata előtt konzultál orvosával.

A https://ortek.hu/ anyagai alapján.

Ez a cikk Talpmasszázs szőnyeg – hasznos vagy káros? először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Sokak szerint ez a legszebb Korál dal

Egy költemény, ami sokak szerint a legszebb Dsida Jenő alkotás