Sörélesztő pehely – felhasználási ötletek és tippek
A sörélesztő pehely egy inaktív élesztő, amelyet elsősorban a növényi alapú étrendet követők körében használnak. Jellegzetes, enyhén „sajtos” ízvilága miatt sokan parmezán-helyettesítőként vagy ízfokozóként alkalmazzák. Gazdag B-vitaminokban, fehérjében, rostban, szelénben és króm nevű nyomelemben.
Felhasználási módok a konyhában
- Salátákhoz: Szórd saláták tetejére 1–2 teáskanálnyit, hogy finom umami ízt kapjon.
- Tésztákhoz: Keverd el spagettiben, lasagnéban vagy vegán makaróniban a parmezán helyett.
- Szószokhoz: Add hozzá sajtszószhoz, besamelhez vagy növényi mártásokhoz, hogy krémes textúrát kapj.
- Levesekhez és főzelékekhez: Keverd bele krémlevesekbe vagy főtt ételekbe – hőstabil, így nem bomlik le főzés közben.
- Szendvicsekhez és pirítósra: Hintsd rá a frissen pirított kenyérre, vagy keverd növényi vajba, hogy sajtosabb ízt kapjon.
- Smoothie-hoz: Egy evőkanál sörélesztőpehely turmixhoz keverve növeli a fehérje- és vitamintartalmat.
Vegán sajtszósz recept
Hozzávalók:
- 4 dl növényi tej (pl. zabtej vagy mandulatej)
- 7 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 evőkanál tápiókaliszt vagy kukoricakeményítő
- 1 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
- ½ teáskanál fokhagymakrém
- Só és fűszerek ízlés szerint
Elkészítés: Kis lángon, folyamatos keverés mellett főzd 5–6 percig, amíg be nem sűrűsödik. Kiváló szósz tésztákhoz, lasagnéhoz vagy zöldségekhez.
Tápérték (100 g sörélesztő pehely)
- Energia: 1461 kJ / 349 kcal
- Zsír: 5 g (ebből telített zsírsav 1 g)
- Szénhidrát: 39 g (ebből cukor 1 g)
- Rost: 20 g
- Fehérje: 47 g
- Só: 0,25 g
Egészségügyi előnyök
- Immunrendszer erősítése: Magas B-vitamin-tartalma segíti az energiatermelést és az idegrendszer működését.
- Haj, bőr és köröm ápolása: Szépségvitaminként is ismert a benne található biotin miatt.
- Emésztéssegítő hatás: Rosttartalma serkenti a bélműködést és javítja a mikrobiom egyensúlyát.
- Vércukorszint normalizálása: Kromtartalma hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához.
Adagolási javaslat
Napi 1–2 evőkanál elegendő, akár több részletben is – például reggelire, ebédhez vagy vacsorára szórva az étel tetejére.
Tárolás
Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó. Felbontás után egy hónapon belül javasolt felhasználni.
Bővebben és rendelés:
Nemes Sörélesztő pehely – Mannavita.hu