in ,

Óvodás járvány: terjed a kéz-, láb- és száj-szindróma

Néhány évente felbukkan és olyankor egy-két hét alatt szinte minden kisgyerek átesik a száj-, kéz- és láb víruson. Most újra tombol ez a betegség, sok-sok kisgyereknek okozva ezzel kellemetlen napokat.

A kéz-, láb-, és száj-szindróma lázzal kezdődő betegség, ami hirtelenül jelentkezik, majd torok- és fejfájást, izomfájdalmat, levertséget okoz. A lappangási idő négy-hat nap, majd az első két nap után kiütések jelentkeznek a tenyéren, az ujjacskák között, a kéz- és lábfejen, a popsi környékén, de a legkellemetlenebb, hogy a száj környékén és a száj nyálkahártyáján is. A fehéres, folyadékkal telt hólyagok négy-öt napig jelentkeznek, utána pedig heg nélkül leszáradnak.

20120518-anyaskodj-egy-kulonleges-fejlesztesi-modszer5

 

 

A legrosszabb, hogy a szájban kialakult kiütések, a nyelven, a belső pofazacskón, a fogínyen, a szájpadláson is jelentkeznek és fájdalmat okoznak a csemetéknek nyeléskor, rágáskor, vagy beszédkor. Emiatt aztán étvágytalanná válnak, de emiatt nem is érdemes aggódni. Inkább arra figyeljünk, hogy sok folyadékot fogyasszon a gyermek, ugyanis súlyos esetben kiszáradás is előfordulhat.

3

 

A háziorvosok gyógyszerrel nem tudják kezelni a Coxsackie vírusok által okozott nyavalyát, így inkább csak a tünetek enyhítésével kell foglalkozni. A kicsiknek adjunk gyulladás- és fájdalomcsillapító szirupot, hogy megkönnyítsük nekik ezeket a napokat. Használhatunk langyos kamillateát, vagy sheavajat, natúr kókuszvajat a hólyagok kezelésére. A szájban kialakult kiütéseket pedig szájöblögetővel, esetleg sprayvel kezelhetjük.

A kéz-, láb- és száj-szindróma főleg öt éven aluli gyerekeket támad meg, de egyes típusai az idősebb csemetéket is leveszik a lábukról, nagyjából 10 éves korig veszélyeztetettek. Cseppfertőzéssel terjed a vírus, ezért gyakori kézmosás ajánlott és a kilincsek, csapok, kéztörlők, törölközők fertőtlenítése is fontos lenne.

Justin Timberlake apa lesz!

Top 10 érv a gyerekvállalás mellett – képgaléria