in

Lagzi lesz a Konyhafőnökben – sorra vesszük a legjellemzőbb magyar esküvői menüket!

Óriási esküvői menüt főznek ma a Konyhafőnök középdöntőjében, a versenyzők életük legnagyobb kihívása előtt állnak! Ez alkalomból  sorra vesszük a magyar esküvők legjellegzetesebb menüit, a tradicionálistól a nagyon modern verziókon át az egyedi fine dining-ig!

Klasszikus falusi lagzi menü, avagy „békebeli zsírsercegés”

Ha a klasszikus magyar háztáji értékrendet veszi alapul a család, akkor összegyűlnek a rokonok és barátok, folyik a pálinka, és borgőzős nótázásba rejtett közös munkával állítják elő a menüt: a női szakasz elsősorban a süteményekért felel, a férfiak pedig az ajkukra kiült vörösbortól Joker mosollyal arcukon az óriási üstök fölé hajolva inhalálják a pörköltek esszenciáját.

Előételként az italok felszívását segítő pogácsával kezdik a sort, majd erőleves következik – rendszerint újházi tyúkhúsleves, melyet a vőfély pajzán rigmusokkal fűszerez. A tánc és fröccsök okozta remegést megelőzendő a második előétel általában pörkölt, hogy miből, az mellékes.

Főétel: bőségtál sültekkel, melyek közt akad töltött tyúk, fokhagymás tarja, esetleg marharostélyos zsemlemártással, köretnek krumplirózsák és csalamádé.

Desszert: A gyomorszáj teljes elfojtásához a túrósrétes, habroló, esetenként mignon dukál. Éjfélkor meg nyársra húzott ropogós, de szopós malac káposztával, csenevészeknek töltött káposzta.
 

Kisvárosi vacsora és tánc – ceremónia mester és rántott hús

A kis és nagyvárosi polgári réteg óriási étvágya megmaradt, a különbség épp csak annyi, hogy a menü aszerint változik, hogy egy menzán edződött gumipapucsos konyhásnéni elképzeli a vidéki mennyegzők kínálatát. 

Előételként májgaluska leves és kakaspörkölt egyszerre landol az asztalon, itt a vőfély helyett a ceremónia mester próbálja be a kakas hímivarszervét érintő tréfákat.

Főétel: az autópályák csárdáit idéző fatányéros, rajta mindegy is, hogy milyen húsból, csak panír fedje. Vegáknak csiperke és ugyancsak prézlibe fojtott tejipari sajtimitáció. Köretnek hasábburgonya, ovális formába tömörített rizs, esetenként zacskós saláta.

Desszert: Ha a cukorbetegséget figyelmen kívül hagyják a nagymamamák, akkor dobostorta, Lajcsi-szelet és tejszínhabos cappucino még a kacsatánc előtt.

Hajnali fogásként hortobágyi húsos, a vacsorára felszolgált kakaspörköltből (csupán környezettudatosságból). 
 

Újgazdag fine dining – nagy tányéron kis semmi

Végezetül a kastélyos spílerek elképzelése, akiknél nem a mennyiség, hanem az ár dominál,. Legyenek a fogások egy újhullámos séfről elnevezve és csattanjanak el olyan szavak mint fúziós konyha, gasztro, filé mignon, etc…

Előételnek: belugakaviár-köntösbe bújtatott kacsamáj redukció bordói mártással, másodiknak fügén hízlalt, majd armagnac konyakba fojtott kerti sármány, hozzájuk campagne.

Főételként: Almaborban érlelt marhapofa nyúlgerinc velővel töltve, gránátalma szufléval.

Desszertnek passiógyümölcsös chilis vadmálna fagylalt, belga csokoládés mousse-al.

Éjféli menü nincs, 10-kor mindenki hazament.

Ma este 18:55-kor Konyhafőnök az RTL Klubon!

A teljes tartalomért Klikk ide…

Folyékony szén-dioxidot szállító teherautó csúszott árokba Zalagyömörőnél

Megható videó: esküvőjén lepte meg nővérét a katona