A kókuszos bejgli tökéletes választás, ha a klasszikus mákos vagy diós helyett valami egzotikusabb, trendi és igazán különleges ízvilágra vágysz az ünnepi asztalon.
A 2025-ös receptekben a kókusz legtöbbször tejporral, vajjal, vaníliával, néha citrushéjjal, aszalt gyümölccsel vagy akár fehércsokoládéval találkozik – roppanós, szaftos és jól szeletelhető süteményt eredményez.
Klasszikus kókuszos bejgli töltelék
Hozzávalók (2 rúdhoz):
-
20 dkg kókuszreszelék
-
5 dkg tejpor
-
2,5 dl tej
-
2 csomag vaníliás cukor
-
5 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
-
2 dkg vaj
-
1 evőkanál liszt
-
csipet só
Elkészítés:
-
A tejet melegítsd fel, majd vedd le a tűzről, keverd bele a tejport, vaníliás cukrot, cukrot, sót, lisztet és végül a kókuszreszeléket.
-
Tedd vissza a tűzre, kevergesd sűrűre (mint egy sűrű tejbegríz).
-
Amikor elérte a megfelelő állagot, keverd bele a vajat és hagyd teljesen kihűlni.
-
Egyes receptek szerint reszelj bele kevés citromhéjat is a frissességért, vagy adj hozzá egy kis marcipánt, fehércsokit, aszalt gyümölcsöt vagy kókuszlikőrt az ünnepibb hangulatért.
Extrák, variációk
-
Csokidarabokkal vagy csokoládékrémmel még különlegesebb lesz a töltelék (sütésálló ét- vagy fehércsoki).
-
Egyes modern receptekben tojásfehérje habot is óvatosan beleforgatnak a kihűlt töltelékbe (ettől szaftosabb, habosabb lesz a bejgli belül).
-
Aszalt áfonyával, mangóval, narancshéjjal vagy mandulával is dúsítható, akár gluténmentesen is készülhet.
Olvasnivalók, részletes receptek
The post Kókuszos bejgli töltelék – modern és klasszikus receptek appeared first on Karácsonyitipp 2025 – Karácsonyi hírek, tippek, ötletek.