in

Keresztes Ildikó menüje

PLAY VIDEO:
 Lestyános húsgombóc leves

• 1 fej vöröshagyma
• 1 zeller
• 2 fehér-, sárgarépa
• 2 ek. vaj
• 1 csokor lestyán
• 2l csirke-alaplé
• bors, só
• 1 ek. liszt
• 1 tojás sárgája
• 200ml tejföl

Húsgombóc:
• bors, pirospaprika, só
• 0,5 kg darált hús
• 1 ek. búzadara
• 1 tojás

Az apróra vágott hagymát a vajon üvegesre dinszteljük. Felöntjük vízzel és hozzáadjuk a leveskockákat, majd az összes zöldséget, amit előzőleg nagylyukú reszelőn lereszeltünk. Fűszerezzük és főzzük tovább.
A darált húst ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást és a búzadarát, majd összedolgozzuk. Liszt segítségével, apró gombócokat formálunk. Ezután a levesbe rakjuk a gombócokat, amikor a hús is megfőtt, hozzákeverjük a tejfölös, lestyános lét és folyamatos kevergetés közben, összefőzzük.

Mogyorós – tejfölös csirkemell tepsiben sütve krokettel tálalva

• 0,5 dl főzőtejszín
• 15 dkg mogyoró
• 25 dkg reszelt füstölt sajt
• 25 dkg reszelt mozzarella
• 25 dkg reszelt trappista
• 1,5 kg csirkemell filé (apró kockákra vágva)
• bors, chili paprika, fahéj, őrölt szerecsendió, só
• 2 doboz tejföl
• 1 fej fokhagyma
• 1 kanál mustár

A tejfölt, fokhagymát, mogyorót és a fűszereket összeturmixoljuk, majd tálba borítjuk és hozzáadjuk a húst és két féle sajtot, jól összekeverjük. Ezután kivajazott tepsibe borítjuk, a 3. sajtot a tetejére szórjuk, és a sütőbe tesszük.

Krokett
• 10 dkg liszt
• 60 dkg burgonya
• 2 tojás
• só, bors
• zsemlemorzsa
• olaj

A krumplikat megpucoljuk, egységes méretű kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha ezzel megvagyunk, egy krumplinyomóval vagy akár botmixerrel pürésítjük. Várjuk meg, amíg egy kicsit kihűl, majd verjük fel a tojásokat, és adjuk a krumplihoz némi só és bors társaságában. Keverjük homogén masszává az egészet, formáljuk, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában, és forró olajban süssük őket készre.

Savarin

• 6 db tojás

• 2 kanál liszt
• 6 kanál cukor
• 6 kanál zsemlemorzsa
• 12 dkg cukor
• 1 dl rum
• 1 dl víz
• 0,5 l tejszínhab
• tálaláskor baracklekvár a tetejére

A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjétől. Hozzáadjuk a cukrot és simára keverjük. A fehérjékből kemény habot készítünk. A kikevert tojás sárgájához hozzákeverjük a zsemlemorzsát és a lisztet, úgy hogy csomómentes legyen. Ezután lassan belekeverjük a kemény habbá vert tojás fehérjét is. Vigyázva arra, hogy a hab ne törjön össze. Ha ezzel kész vagyunk, akkor az egészet kibélelt tepsibe simítjuk, majd a sütőbe tesszük. Előmelegített sütőben (kb. 160 fok) aranysárgára sütjük. Amíg sül, elkészíthetjük a szirupot is a fent leírt alapanyagokból. A vízből, a cukorból és a rumból szirupot készítünk. Ezt addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a rumot. Ha a sütemény elkészült meglocsoljuk a kihűlt sziruppal. A piskótából kockákat vágunk, ráhalmozzuk a tejszínhabot és a tetejére baracklekvárt teszünk.

Korhatár: 12 év

Hal a tortán – Meglepetés: 36. adás 1. rész

Hal a tortán – Meglepetés: 36. adás Galéria