Home / Tuti tippek Karácsonyra / Karácsonyi betlehem készítése házilag

Karácsonyi betlehem készítése házilag

Betlehem készítése házilag

Karácsony 2014 – íme egy újabb tipp: jöjjön a betlehem készítése házilag.

A karácsonynak nem a fenyőfa a legősibb jelképe, hanem a jászol. A jászol a legbeszédesebb szimbóluma a karácsonyi eseményeknek, mely Isten érthetetlen, felfoghatatlan nagy szeretetét hirdeti.

Karácsony legöregebb jelképe

Krisztus születésének történetét már nagyon korán megjelenítették a misztériumnak nevezett templomi színjátékok keretében, a szálláskereséstől kezdve a pásztorok és a napkeleti bölcsek jelenetéig.

Assisi Szent Ferenc volt az első, aki a betlehemi jelenetet “kihozta” a templomból. 1223 karácsonyán egy erdőben, egy valóságos barlangban jászlat állított maga mellé, s így tartotta a karácsonyi istentiszteletet.

Ezután csakhamar elterjedt a “betlehem” felállításának szokása, a szent esemény szobrokkal való megelevenítése. A betlehemek készítése templomokban és családi otthonokban egyaránt elterjedt, először Itáliában, majd Németországban. Az első betlehemeket még Assisi idejében hozták be Magyarországra tanítványai.

/Granasztói Szilvia – Menjünk mi is Betlehembe/

Otthon elkészítve

Még ma is hozzátartozik a karácsonyi hagyományokhoz a betlehem-készítés. Nagyon sokféle anyagból lehet elkészíteni, de a legelterjedtebb a csuhéból és vesszőből készült Betlehem.

Ha nincs túl nagy gyakorlatunk csuhéfigurák készítésében, akkor bátran készítsük el saját elképzeléseink szerint papírból, különböző termésekből, maradék anyagokból a szent családot. A jászol készülhet kartondobozból, fából, vagy akár egy kiszárított lopótökből.

Ha gyerekekkel készítjük, akkor ajánlom ezt az egyszerűen elkészíthető kis betlehemet. A figurákat pezsgősüveg dugójából alakítsuk ki, ruhának maradék anyagot vagy filc darabokat használjunk.

A jászol faágakból és vékony falapból vagy orvosi spatulából készül, tetejét beboríthatjuk mohával.

A figurák készítése így is:

-a figurákat mézeskalácsból is készíthetjük, a kézzel kivágott formákat cukormázzal díszíthetjük, rajzolhatjuk meg.

-a gyerekek só-liszt gyurmával is dolgozhatnak, ami ételfestékkel tetszés szerint színezhető. Könnyű vele dolgozni, és az egészségre ártalmatlan. A kész figurákat hagyhatjuk megszáradni, vagy sütőben is kisüthetjük.

-csuhé vagy kukoricacsutka: a figurák testét adja a csutka, hurkapálcából lehetnek a karok, lábak, papírgolyóból, fagolyóból a fej. A csuhélevelek beáztatás után könnyen formázhatók testekké.

Források harmonet.hu, gondolkodjegeszsegesen.hu

The post Karácsonyi betlehem készítése házilag appeared first on Karácsony 2014, ajándékok, advent, karácsonyi receptek.

Kattints ide a teljes cikkért!

: http://www.karacsonyitipp.com/betlehem-keszitese-hazilag/

tejliszt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top