Ha eddig még nem sikerült felébrednie, ezek a meglepő tények a világ második legnagyobb számban előállított termékéről biztosan kirázzák az álmot a szeméből! Élénküljön fel a Villanyleóval!
1. A kávét táncoló kecskéknek köszönhetjük
Krisztus előtt 800 körül békés etióp pásztorok arra lettek figyelmesek, hogy az állataik szabályosan megkergülnek, miután ettek ebből a furcsa bogyós termésű gyümölcsből. A kecskék annyira felélénkültek, hogy szabályosan megkergültek, és táncra penderültek. Az etióp pásztorok pedig ebből arra a következtetésre jutottak, hogy ezt nekik is ki kell próbálni. Szerencsére!
2. A kávé eredetileg kaja volt
Ami azért elég logikus: az ember előbb fog simán megkóstolni valamit, mint porrá őrölni, hogy aztán forró vizet préseljen keresztül rajta. Hangozzék bármilyen hihetetlenül, a kávébabot eredetileg zsírral keverve fogyasztották – gyakorlatilag egy ókori energiaszelet formájában vitték be a koffeint a szervezetbe. Sőt, a bogyós termésből hosszú ideig bort is készítettek.
3. A világ legdrágább kávéja macskaszarból van
Tényleg. A cibetmacskák emésztőrendszere képtelen feldolgozni a kávébabokat, de megerjeszti azokat. Így a kávénak, ami előzőleg végigment az állat belein kellemes, csokoládészerű íze lesz. Az ilyen módon elkészített kávéért aztán horrorisztikus összeget kell fizetni.
4. A kávé neve eredetileg bort jelent
Méghozzá a jemeni arabok hívták így: a qahwah kifejezés náluk még bort jelentett. A törököknél már kahveh-ként szerepel – mi is innen vettük át a kávé szót a török hódoltság idején. Tessék, itt talál még egy csomó szót, amit azóta használunk.
5. Bele lehet halni
De nagyon kitartónak kell lenni: nagyjából 100 csészényit kellene meginnunk ahhoz, hogy halálos adag koffeint vigyünk be a szervezetbe, de valószínűleg már az elején elbuknánk a dolgot, egy idő után ugyanis rosszul lennénk tőle. Úgyhogy ezzel inkább ne is próbálkozzanak, csak dobjanak be egy feketét, aztán irány olvasni a híreinket!
A teljes tartalomért Klikk ide…