Karácsonyi puding – íme a recept.
A klasszikus karácsonyi puding Angliában az ünnepek elengedhetetlen része. Ez a desszert valójában nem klasszikus puding, melyet mi itthon szoktunk készíteni, hanem egy olyan édesség, mely telis-tele van meglepetésekkel. Nézzük mi is szükséges hozzá!
Még mielőtt nekilátnánk a karácsonyi puding elkészítésének, előző este áztassunk 1,5 deciliter narancslikőrbe 10 dekagramm mazsolát, 10 dekagramm aszalt sárgabarackot, 5 dekagramm kandírozott narancs-, és citromhéjat, és 5 dekagramm datolyát. Másnap kezdhetjük a következőkkel: 10 dekagramm puha vajat keverjünk ki 10 dekagramm cukorral, majd egy kisebb méretű sárgarépát, és egy kisebb méretű almát reszeljünk bele.
Keverjük össze, majd tegyünk bele egy evőkanál fahéjat, egy teáskanál őrölt szegfűszeget, egy teáskanál őrölt szerecsendiót, 5 dekagramm lisztet, és 5 dekagramm zsemlemorzsát, valamint 2 tojást felverve. Ha az egészet összeforgattuk, jöhetnek bele az aszalt, beáztatott gyümölcsök is, mellyel a maradék likőrt is öntsük bele a masszába a gyümölcsökkel együtt.
A formát, amibe a pudingot szeretnénk készíteni, vajazzuk ki, az aljára tegyünk egy kis sütőpapírt, hogy majd könnyebben ki tudjuk szedni a formából a sütit.
Végül simítsuk a formába a jól összekevert masszát, és a tetejét is fedjük be sütőpapírral, majd borítsuk be az egészet alufóliával. A pudingot 5 óráig gőzöljük kis lángon gyöngyöző vízfürdőben, természetesen fedő alatt. Amikor készen van, vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Még egy karácsonyi puding recept
Hozzávalók:
- 35 dkg mazsola
- 15 dkg aszalt ribizli
- 6 dkg aszalt sárgabarack
- 6 dkg aszalt szilva
- 10 dkg mandulaforgács
- 20 dkg reszelt alma
- 20 dkg reszelt sárgarépa
- 12,5 dkg zsemlemorzsa
- 12,5 dkg finomliszt
- 20 dkg barnacukor
- 3 tojás
- fél teáskanál só
- fahéj
- szegfűszeg
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1,7 dl barnasör
- fél dl brandy
Elkészítés:
Az összes hozzávalót jól összedolgozzuk, kivajazott tálba tesszük, és zsírpapírral lefedjük, konyharuhával szorosan betakarjuk, és 1 napig hűtőben pihentetjük. Majd gőz fölött, 130 fokos sütőben 3-4 órán keresztül sütjük. (A vizet pótoljuk, ha elpárologna.)
The post Hogyan készül a valódi karácsonyi puding? appeared first on Karácsony 2014, ajándékok, advent, karácsonyi receptek.
Kattints ide a teljes cikkért!