in

Hogyan készítsünk mentes karácsonyi ételeket, süteményeket?

Ötletek cukor, tej és glutén helyettesítésre

Karácsonykor a szeretteinkkel töltjük időnket, végre egy kicsit összegyűlhetünk egy finom ebéd vagy vacsora során. Ám a meghitt hangulatot beárnyékolhatja, ha a vendégek közül valaki ételérzékenységgel vagy olyan betegséggel küzd, ami befolyásolja az étrendjét, vagy éppen fogyókúrázik, ezért nem tud bármit fogyasztani az ínyenc falatok közül. Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem alapítója és a MentesFeszt megálmodója ötleteket ad, hogyan készítsünk mentes ételeket, hogy mindenki jól érezze magát, és jól lakjon az egészséges étkekkel.

Főként három kategóriában jelentkeznek problémák a családban, ha karácsonykor érzékenységben szenvedő van a rokonságban.

– Bizonyosan az egyik legkönnyedebben kezelhető a cukorbetegség, amely cukorhelyettesítők használatát hozza magával, vagy a cukor teljes elhagyása, de azzal a gasztro élményét csorbítjuk, ha kihagyjuk a régi receptek összetevői közül. A mi Mentes üzemünkben abban hiszünk, hogy nem szabad a cukrot csak egy helyettesítővel kiváltani, a legjobb, ha kevergetjük a helyettesítőket. Azaz nem csak lecseréljük a cukrot xilitre, hanem egyszerre használunk xilitet, stevia-eritrit keverékkel, és így kiküszöbölhetjük azok mellék ízét. Mert ugye mindegyiknek van egy kis „hátulütője”. Az eritrittől olyan érzésünk van, mintha hideg tűvel szurkálnák a nyelvünket, a steviatól nekem olyan érzésem támad, mintha elrágtam volna egy műanyag zacskót, és ezt követően ennék még valamit, a xilittől sokaknak hasmenésük lesz, a maltitoltól pedig mindenkinek, aki sokat fogyaszt belőle. Ezért érdemes ezeket mixelnünk. Ezen helyettesítési folyamatok testreszabása közben jó, ha tudjuk, melyik mennyivel erősebb vagy gyengébb mint a cukor – részletezte Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem vezetője, aki kollégáival együtt olyan egészséges és egyben ízletes desszerteket készít, amelyek lelkiismeret-furdalás nélkül ehetők. A cukrászüzem természetes alapanyagokból készített, különleges süteményeit országszerte beszerezhetjük, és hálózatuk egyre csak bővül.

A szakember részletezi, hogyan is működnek a cukor-helyettesítők, és mire érdemes odafigyelnünk.

– A stevia  12-300-szor erősebb is lehet mint a cukor, és nekem az a tapasztalatom, hogy ha a sütésnél fontos a tészta textúrájánál a „cukros hatás” érdemes keverék formájában használni. Én személy szerint stevia-eritrit keveréket használok, ami 2,5-ször erősebb a cukornál. Az eritrit sem emeli meg a vércukorszintet, és jó helyettesítő, nincs hashajtóhatás, de egymagában használni számomra nem a legkedvezőbb, és a cukor erejének 60-80%-át éri el. A xilit ugyananolyan erős mint a cukor, ezért 1-1-ben használható, viszont hashajtó hatása van, így érdemes vele óvatosan „dolgozni”, ha nem akarunk a családi rendezvényen extra meglepetést. A maltitol a cukor erősségének 60-90%-a (típusfüggő, de normál esetben szerepel a csomagoláson).

A mentes ételek szakértője hozott egy gyakorlati példát, hogyan is kezdene el kísérletezgetni a családi összejövetel előtt:

– Ha tartogatunk egy régi bejgli receptet még a nagymamánktól, viszont van a családban több idős, akikre odafigyelünk és egy unokatestvér is, aki pedig cukorbeteg. Ebben a receptben 100 gramm cukrot használtunk fel eredetileg. Én 2 cukorhelyettesítővel kezdenék, és 1/3-2/3 arányban keverném őket. Ez a két összetevő a xilit 1/3 részben, vagyis 33 gramm cukrot kicserélek 33 gramm xilitre. 2/3 arányban viszont a már említett stevia-erititet használnám, ami egy kissé bonyolultabb, de odafigyeléssel könnyen megoldható. Adott 67 gramm cukor, van egy 2,5-ször erősebb helyettesítő, ami azt jelenti, hogy a 67 grammot elosztjuk 2,5-tel, és megkapjuk, hogy 26,8 gramm, amit használnunk kell. Azaz ha nagyi receptjét cukor mentesítjük, ezt meg tudjuk oldani 33 gramm xilit és 26,8 gramm stevia-eritrit keverékkel. De természetesen mindenkinek meg kell találnia azon helyettesítő mixet, ami legjobb az ő receptjéhez, és természetesen amit a legjobban megkedvel a család.

– Amennyiben kiderül, hogy van olyan a családban, aki tejet sem fogyaszthat (fontos megjegyezni, hogy ha csak laktózérzékeny akkor a laktózmentes tejek tökéletes helyettesítők), mert tejfehérje-érzékenysége van, annak a legegyszerűbb, ha kókuszkrémmel vagy egyéb alternatív tej-helyettesítőkkel kezdünk el kísérletezni. Itt az arány, ha nem krémet használunk, hanem csak kókusztejet: 1-1.

– Jön a legkomplikáltabb: a glutén-érzékenység. Amennyiben otthon kezdünk el kísérletezni, és van a lakásban bármi, ami glutént tartalmaz, tudjunk róla, hogy a glutén képes a keresztszennyezésre. Azaz fizikális kontaktus nélkül is terjed. Egyszerű példa: ha egy hűtőben van az első szinten egy sütemény, ami gluténmentes, és a harmadikon, ami nem, az a hűtő légkeringető rendszere miatt is szennyeződik, azaz nem tekinthető gluténmentesnek. De ha mégis elkezdünk kísérletezgetni, a legfontosabb itt is mint a cukorhelyetesíttésnél, hogy soha ne csak egy típusú liszthelyettesítőt használjunk! Törekedjünk ezek kevergetésére, és kísérletezzünk egészen addig, amíg el nem érjük a számunkra megfelelő eredményt, és közben lessük el, hogy a nálunk már profibbak milyen liszt helyettesítőket használnak receptjeik során – mondta Oltványi Zsolt, aki a MentesFeszt keretein belül éppen azoknak segít, ad támpontot, akik valamilyen érzékenységgel küzdenek, vagy egészségtudatosabban szeretnék élni mindennapjaikat.

A MentesFeszt rendezvényt 2023. február 25-26-án tartják meg az ELTE Lágymányosi Campuson. Minőségi és szakmailag elismert előadókkal, 70 kiállítóval készülnek már harmadjára. Az esemény főbb témái: környezet- és egészségtudatosság, vegán-,öko, glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékek, vegán életvitel, tudatos sportolás és alternatív egészségmegőrzési opciók, edukációs jellegű előadások, de szó lesz a gyermekek telefon függőségének kezeléséről is, továbbá itt kerül először megrendezésre az első Vegán Bor és Sajthelyettesítő Mustra.

Új karácsonyi dallal jelentkezett Dóka Attila

Megjelent Vámos Robi, gyermekcoach „Légy Te is bánthatatlan!” című könyve