in

Hogyan készítsünk kocsonyát? Videó!

kocsonya

Hogyan készítsünk kocsonyát? Íme lépésről – lépésre.

Már a hűtőszekrény előtti időkben ehettünk kocsonyát, Magyarországon tipikus karácsonyi eledel.

Korábban az olcsó étkezési lehetőségek között tartották számon, és kicsit veszített csáberejéből – pedig igazán finom fogás!

Amire szükségünk lesz

8 db köröm
1 db csülök
1 db füstölt csülök
2 kg lapocka
1 kg bőrke
4 fej foghagyma
2 fej vöröshagyma
2 csomag zselatin
1 csomag bors egészben
1 csomag babérlevél
só ízlés szerint
1 db kés
1 db fazék
1 db szűrő

Pucolás, tisztítás

A nagybevásárlás után nekiláthatunk a nyersanyagok megtisztításának. Figyelmesen mossuk le a csülköt, a lapockát, a bőröket és a körmöket. Ügyeljünk arra, hogy a körmök mindenképpen át legyenek vágva, úgy főzés közben sokkal jobban érvényesülnek az ízek.

Ízesítés előkészítése

Egy késsel tisztítsuk meg a vöröshagymákat, majd nekiláthatunk a fokhagymáknak is. Ne aggódjunk attól, hogy túl sok lesz ez utóbbiból, hiszen főzés közben nagyon sok erőt veszít majd magából – ízfokozónak viszont elengedhetetlen. Készítsünk ki 4-5 babérlevelet, és körülbelül 5 dekagramm egész borsot is.

Az első főzés

Első körben a bőrős részekre öntsünk annyi vizet, hogy az kényelmesen ellepje az egészet. Ne felejtsük, hogy a színhúst még nem szabad beletenni! Tegyük fel nagy lángra a fazekat – körülbelül egy órán keresztül kell főznünk, egészen addig, amíg a lé teteje el nem kezd habosodni.

Adjunk hozzá minden mást

A víz felszínén keletkezett habos réteget kanállal emeljük le. Ha ezt elmulasztjuk, zavaros lesz a kész kocsonya. Ha megvagyunk, adagoljuk a maradék finomságokat: a színhúst, a hagymákat, a fokhagymát, a babérleveleket, a borsot (kb. a csomag egy harmadát), 3-4 babérlevelet és jó két kanál sót. Főzés közben néha belekóstolhatunk, vajon ízlésünknek megfelelően sós-e. Két és fél, három óra múlva nézzük meg, hogy kellően megpuhult-e már a hús.

Szűrjük le a majdnem kész kocsonyát

Ha úgy érezzük, jó a hús, elzárhatjuk a gázt. Merjük ki külön tálakba a sűrűjét, majd a levet szűrjük le, hogy tisztább lehessen a kocsonya. Vegyünk elő egy kisebb főzőedényt, és merjünk rá a két csomag zselatinra egy kevés levet. Kis lángon forraljuk csomómentesre. Ha kész, kevergetés közben adjuk hozzá a már leszűrt léhez.

Adagolás és hűtés

Ha mindennel megvagyunk, már csak az adagolás és a hűtés van hátra. Kis tálakba rakjuk szét a húsokat, lehetőleg úgy, hogy mindenből jusson egy kevés mindegyikbe. Merjük rájuk az eddigre már kellően lehűlt levet. Télen tegyük ki a teraszra vagy ablakba, meglátjuk, hamar lehűl és megszilárdul a kocsonya. Ha nyáron készítettük, tegyük a hűtőbe és hidegen táljuk.

The post Hogyan készítsünk kocsonyát? Videó! appeared first on Karácsony 2014, ajándékok, advent, karácsonyi receptek.

Kattints ide a teljes cikkért!

: karacsonyitipp.com

Karácsonyi ajándéktasak készítés – videóval

Dekorálj dekortapasszal karácsonykor is!