Utoljára ezer éve készítettem madártejet, de én mindig elrontottam a tojáshab felhőcskéket benne, ami azért kellőképp demoralizált. Az a téma pedig leginkább a kukában végezte, ami úgy nézett ki, mint egy sárga lötyi, benne úszkáló buggyantott tojással. Úgyhogy éveken át nem készült nálunk madártej, mondván “anya ehhez sem ért”.
Egy hónapja viszont vettem a gyerekeknek madártej ízű joghurtot, onnantól pedig ment a nyivákolás, hogy “anya, anya, készíts nekünk igazi madártejet!”.
Két hete erőt vettem magamon, engedtem az erőszaknak és stikában kimentem a konyhába madártejet készíteni. Magamra zártam az ajtót és úgy voltam vele, hogy ha megint valami gusztustalanságot sikerül kreálnom, legalább nem veszik észre. Beöntöttem a lábasba a tejet, hozzátörtem a tojás sárgáját, raktam bele lisztet, vaníliás cukrot és ……… gondosan kimért három evőkanál sót. Mert olyan marha már csak én lehetek, hogy a cukor és a sót egymás mellett van, jelzés nélkül, ugyanolyan tárolóedényben.
És ekkor belépett a lányom, meglátta anyját idegtől kékülő fejjel, ahogy épp kiönt a mosogatóból egy lábas tartalmát, majd a tizenkét évesek csiripelő ártatlanságával megkérdezte, segíthet-e. Mondtam neki, nem csak segíthet, de én most itt leülök és ő fog főzni. Mégpedig madártejet.
A gyerek zseninek bizonyult, a tojáshabot trükkösen egy nagyon klassz kis ötlettel valósítottuk meg, az édesség pedig olyan gyorsan elfogyott, mintha napok óta éheztünk volna. Most hétvégén a lányom sikerein felbuzdulva a fiam is megalkotta ugyanezt, úgyhogy míg anyának nem sikerült, a gyerekeim brillíroztak.
Íme a recept és a mikrós trükk:
Gyors madártej
Hozzávalók:
1 liter tej
3 tojás sárgája
2 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál finomliszt
3 evőkanál cukor (a gyengébbek kedvéért: NEM SÓ!)
1 evőkanál vaníliás pudingpor
A tojásfelhőhöz:
3 tojás fehérje
1 evőkanál porcukor
A fentieket egy nagy lábosban, kézi habverővel kavard össze. Főzd fel, első rottyanásig, vigyázz arra, hogy ne égjen le, tehát kavargasd folyamatosan.
A tojásfehérjét rakd egy mély edénybe, egy porcukorral jól verd fel – én gépi habverőt használtam. Aztán told az egészet a mikróba, 700 Watton 30 azaz harminc másodpercre.
Pontosan olyan állagú lesz, pontosan annyira kemény habot kapsz, mintha kanállal szaggattad volna bele a tojáshabot a vaníliás tejbe és ott főzted volna fel (vállalván azt, hogy úgy jársz, mint én, a buggyantott tojással..).
A hablabdákat evőkanállal halmozd a vaníliás tejre, majd jól behűtve mennyei, nyári édességet kapsz.
Kattints ide a teljes cikkért!
: http://bouvet.cafeblog.hu/2015/07/15/gyors-madartej-felperces-mikros-tojashabbal/