in

A tökéletes, öklömnyire duzzadó grízgombóc titka

2015-06-20 11.52.34

Ismertek már, igazi, autodidakta, ám lelkes házitündér vagyok, tele bugyuta – ám mégis sikeres – receptekkel, amikben próbálgatom a szárnyaimat, de van egy téma, amiben szerintem verhetetlen vagyok. Ez pedig nem más, mint a leves.

Van nálunk az úgynevezett “anyaleves”, ami akkor készül, ha legalább két szál répa csücsül a hűtőmben, akkor azonnal ugrok és készül az anyaleves. És beledobálok mindent, amit itthon találok: zöldségeket, csirkemell-kockát, krumplit, éppen mikor mi van itthon.

Az anyaleves cérnametélttel vagy grízgombóccal finom és mindenféle nagyképűség nélkül állítom, a grízgombócom páratlan. Kipróbáltam vagy 87 receptet már, egy csomó honlapon vagy könyvben esküdözött a szerző, hogy “ez a tökéletes”, de nekem egyik recept sem vált be. Még jó, hogy kaptam teret a próbálgatásra, ha elbarmoltam a gombócot, attól még elfogyott a leves maga.

Mivel pár éve a kezemben van tényleg a tökéletes grízgombóc receptje, amit én méricskéltem össze, a rengeteg receptes újság és internetes oldal segítségével, úgy gondoltam, megosztom veletek. Mert ebből a receptből teáskanállal a levesbe szaggatva olyan omlósan lágy és öklömnyire duzzadt gombóc tud születni, hogy a családod hetente fog könyörögni, hogy készíts ilyet.

Mondom is a receptet, aztán jól mentsd le magadnak és legközelebb brillírozz vele:

7 evőkanál étkezési búzadara

fél teáskanál só vagy vegeta (én csak sót használok), esetleg morzsolt petrezselyem, de ezt is el szoktam hagyni, mert Férj nem szereti

fél dl olaj vagy olvasztott sertészsír (legutóbb kolbászzsírral készítettem, piros gombócaim lettek, de valami mennyeiek)

1 darab tojás

Műzlis tálba vagy valami kisebb, mondjuk kompótos tálba kiméret a gríz, rádobod a tojást, megsózod, végül rálocsolod az olajat és villával (ez fontos) jól összekevered. Ne erősen!

Keverés után 15 percre pakold be a cuccot a hűtőbe, majd teáskanál segítségével szaggasd bele a levesbe akkor, amikor az már kész, de még a lángon pöszörög. Én úgy csinálom, hogy veszek egy teáskanálnyi masszát, majd beleérintem a forró levesbe. A massza azonnal lecsusszan a kanálról.

Főzd a levessel együtt még két-három percig, majd zárd el a lángot és fedő alatt hagyd az egészet újabb tíz percig.

Ekkor tálalhatod.

fotó: saját

Kattints ide a teljes cikkért!

: http://bouvet.cafeblog.hu/2015/06/21/a-tokeletes-oklomnyire-duzzado-grizgomboc-titka/

Ezt csináld ezek után a csajok után, ha mered!

Ingyenes jóga a Margitszigeten