in

A tökéletes főtt kukorica titka

2015-07-19 15.49.24

Egészen tegnap reggelig én ebben is bénáztam, mígnem jött Anyósapós és megmondta a tutifrankót. Főtt kukoricát ugyanis egész életemben úgy készítettem, hogy kibéreltem magamnak a konyhát és négy órán keresztül senyvedtem a hőségben, mire úgy gondoltam, megfőtt és ehetjük. Persze főtt kukorica szezon mindig kétezer fokos kánikula idején van, úgyhogy imádtam ezt a melót, mert felért egy igazán huzamos szaunázással is.

Aztán úgy esett, hogy tegnap reggel kaptunk egy zsáknyi, frissen szedett cső csemegekukoricát és nekem megremegett a szám széle, hogy ez az én szuper technikámmal hogy a bánatba fog mind megfőni.

És per véletlen ezt ki is fejtettem Férj szüleinek, akik úgy néztek rám, mint egy fél marhára.

Akkor jött az okítás, ami igazán rám fért, ugyanis este már így készítettem a főtt kukoricát, a gyerekek legnagyobb örömére. És isteni lett: finom, puha, édes. Mivel igen sok főzőcskézős, háziasszonyos csoportban nyüzsgök és látom, sokatoknak jelent gondot ez a dolog – ahogy nekem is eddig a szent pillanatig -, leírom nektek ezt a fajta főzési módot.

Végy egy lábast vagy kuktát, béleld ki az alját a csemegekukorica zöld leveleivel. Helyezd rá a megfőzni szánt mennyiséget, amelyet előzőleg megtisztítasz a többi levelétől és a “hajaktól”. Nem árt a két végénél egy olyan másfél-két centis részt levágni, mielőtt beleteszed őket a lábasba.

Ha ott csücsülnek a csövek, szépen takard be őket újabb, olyan tíz szál levéllel. Mint amikor betakarsz takaróval egy gyereket. Erre öntsd lassan a hideg vizet, a víz teljesen lepje el a kukoricát és a leveleket is.

Közepes lángon, szigorúan fedő alatt (egy milliméternyire nyitottam a fedőt, hogy kisuhanhasson valamennyi levegő) forrald fel, majd főzd 15-20-30 percig. Hogy pontosan hány percig kell főznöd, azt a piacon a termelő, vagy a zöldségboltos pontosan tudni fogja a csövekről, mikor megveszed őket, erre kérdezz is rá. Anyósapós szerint van az úgynevezett negyedórás, meg a húszperces, meg a harminc perces csemegekukorica, de ezt az eladónak tudnia kell. Ha nem tudja, akkor negyed óra elteltével tű – vagy villapróbával te magad tudod leellenőrizni, elzárhatod-e már a gázt, vagy még kell neki valamennyi idő.

És voilá. Ennyire egyszerű. Kiveszed, sózod és hallgatod, ahogy az egész családod csámcsog a csöveken.

További receptért IDE kattints!

2015-07-19 16.46.01

fotók: saját

Kattints ide a teljes cikkért!

: http://bouvet.cafeblog.hu/2015/07/19/a-tokeletes-fott-kukorica-titka/

Villantásokról és tenger felett lebegő celebekről szólt a hét

Családi tragédia: csak a hatéves kislány élte túl