in , ,

Történelmet írtak: Golden Globe díjat nyert a Saul fia!

Történelmet írtak: Golden Globe díjat nyert a Saul fia!

BEVERLY HILLS, CA - JANUARY 10: In this handout photo provided by NBCUniversal,   Laszlo Nemes accepts the awards for Best Motion Picture, Foreign Language for "Son of Saul" onstage during the 73rd Annual Golden Globe Awards at The Beverly Hilton Hotel on January 10, 2016 in Beverly Hills, California.  (Photo by Paul Drinkwater/NBCUniversal via Getty Images)

Nemes Jeles László filmdrámája az első magyar film, amely Golden Globe-ot nyert!

Alejandro González Inárritu A visszatérő című filmje kapta a legjobb drámai filmnek járó Golden Globe-díjat, a legjobb drámai színész a film főszereplője, Leonardo DiCaprio lett, míg a legjobb színésznőnek járó díjat Brie Larson vehette át A szoba című filmben nyújtott alakításáért.

Ridley Scott Mentőexpedíció című sci-fije kapta a legjobb vígjáték díját, főhőse, Matt Damon is köszönetet mondhatott, a legjobb vígjátéki színésznőnek járó elismerést Jennifer Lawrence-nek ítélték a Joy főszerepéért.

Történelmet írtak

S akkor szóljunk arról, ami nekünk igazán fontos: Nemes Jeles László a Saul fiával olyat vitt véghez, amire még nem volt példa. A Hollywoodban akkreditált újságírók szervezetének díját ugyanis még sosem kapta meg magyar film, legutóbb huszonhét éve állt ehhez közel Szabó István Hanussenje. A Saul fia, miután májusban a zsűri nagydíját kapta meg Cannes-ban, most hétfőn virradóra a legjobb idegen nyelvű filmek Golden Globe-díját nyerte!

Nemes Jeles filmje a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga–francia–luxemburgi és a Miekkailija című finn–német–észt filmmel volt versenyben.

Ne felejtsük el ezt az arcot!

A rendező a távirati iroda beszámolója szerint a köszönetek után úgy fogalmazott filmjéről: A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot!

„A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” – fogalmazott, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. „A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda. Elfelejtettük az arcot, az egyes embert, amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe”.

Nemes Jeles László úgy értékelte, fontos a Saul fia észak-amerikai sikere és a Golden Globe-díj, mert felhívja a filmre a világ figyelmét. A rendező megjegyezte, nem számított arra, hogy világszerte ekkora hatása lesz a filmnek.

A világ figyelmének középpontjában

„Nagyon-nagyon vártuk ezt a pillanatot, meg vagyunk hatva, nehéz szavakba önteni. Hosszú hónapok várakozása, sok-sok díj után egyszer csak valóra vált” – mondta a Golden Globe-díjról Sipos Gábor, az alkotás egyik producere az MTI-nek. „Úgy gondoljuk, hogy a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába került. Nagyon boldogok vagyunk” – tette hozzá.

A Golden Globe-ot Oscar-indikátornak is tartják: számos film és alkotó kapja meg februárban az Amerikai Filmakadémia elismerését, amely a januári Golden Globe-on díjazott lett.

Forrás: mno.hu

Késések a Budapest-Cegléd-Szeged vasútvonalon

Gáspár Laci kiakadt