in

50 embert készülnek lefejezni Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával

Csakhogy arrafelé kissé máshogy értelmezik a terrorizmus fogalmát: már azért is kivégezhetnek valakit ilyen indokkal, ha a kormányt bírálta. Az elítéltek egy részét még tizennyolc éves koruk előtt tartóztatták le. Korábban mi is foglalkoztunk két fiatal elítélt esetével: Ali Mohammed al-Nimr 18 éves volt, amikor 2012-ben, az Arab Tavasz idején letartóztatták, amiért demonstálni merészelt. A fiatalembert idén lefejezésre és holttestének nyilvános keresztrefeszítésére ítélte a szaúdi bíróság. Ali megmentésére online petíciót indítottak egy aláírásgyűjtő oldal segítségével. A tiltakozást eddig több, mint másfél millióan írták alá.

Dawoud al-Marhoon esete is hasonló: ő 17 évesen került börtönbe, a vallomását pedig kínzással csikarták ki belőle. Később erre a vallomásra alapozva őt is halálra ítélték. 
 

Szaúd-Arábiában százával vannak hozzájuk hasonló helyzetben.

 

A BBC szerint a közel-keleti állam jelenleg 50 ember kivégzését tervezi, terrorizmus vádjára hivatkozva. Az elítéltek háttere elég széles skálán mozog: akadnak köztük bizonyathatóan al-Kaida kapcsolatokkal rendelkező személyek és síita aktivisták is. Utóbbiak között legalább hárman is akadnak, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, amikor letartóztatták őket.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint 20 éve nem volt ilyen magas a halálraítéltek száma Szaúd-Arábiában.
 

Csak 2015-ben eddig 151 halálos ítéletet hajtottak végre.

Ráadásul az ítéletekhez vezető bírósági eljárások jogszerűsége is erősen kétséges a szervezet szerint. Elképzelhető, hogy az elítéltek közt valóban akadnak terroristák, egy részük azonban valószínűleg csak annyit követett el, hogy bírálni merte a fennálló rendszert. Szaúd-Arábiában pedig ez már bőven elég a halálbüntetéshez.
 

Ha nem akar lemaradni a legkeményebb hírekről, kövesse a Villanyleót!

 

 

A teljes tartalomért Klikk ide…

Így oltották a 800 négyzetméteres lángoló nyomdát

Szemekbe zárt titkok december 3-tól a mozikban