in

2015 a háború és béke éve volt

Egy évvel ezelőtt nyugodt, csendes, békés évet jósoltunk 2015-re, nem olyan lett. Minden képzeletet felülmúló menekültáradat, egyre véresebb terrortámadások, megerősödő ISIS, széthúzó Európa, háborúzó Oroszország és sok minden más is sújtotta a világot. De vajon az idei év milyen lesz? Tényleg több menekült jön még? Felbomlik az Európai Unió? Kitör a harmadik világháború? És robbantani fognak a terroristák Budapesten is? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ a világ válságövezeteit jól ismerő szakértőkkel.

Szigetvári Tamás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense bizakodó, legalább is, ami az ISIS-t illeti. Az 1899-es kínai boxerlázadás óta még soha nem volt a történelem folyamán akkora összefogás, mint most az ISIS ellen. A világ összes vezető nagyhatalma hadat üzent az Iszlám Állam Terrorszervezetnek. Amerika, Európa, Kína, Oroszország, Ausztrália és Japán is. Több milliós profi haderő áll készenlétben, hogy elpusztítsa az ISIS 40-50 ezresre becsült gyalogságát. Csakhogy ehhez nem elég bombázni, oda is kellene menni és elfoglalni az általuk ellenőrzött területeket. Fél Szíriát, és Irak egy részét is. Ehhez eddig nem sok kedvük volt a szövetségeseknek.

Most ebben változás várható. 34 ország ugyanis néhány napja megalapította az úgynevezett anti-ISIS koalíciót. A nemzetközi, főleg arab országokból érkező haderő a tervek szerint a szárazföldön fog majd előrenyomulni. 100 ezer főből állna, főleg szaúdi, jordániai, pakisztáni, maláj, egyiptomi, török, katari, kurd, és amerikai katonákból. A szakértők szerint velük idén legyőzhetők a terroristák. Főleg, hogy a szövetségesek az ISIS legnagyobb bevételét hozó olajszállítmányait is egyre erőteljesebben bombázzák.

Az ISIS soraiban már láthatóak a bomlás jelei. Egyre többen dezertálnak, és érezhető, hogy egyre kevesebb a pénz. Eddig átszámítva napi 400 millió forint volt a terrorszervezet bevétele, ez most – becslések szerint – 80 millióra esett. Ez pedig kevés ahhoz, hogy a világ leggazdagabb országaival háborúzzon. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért egyre több a világban a terrortámadás. Sokan ezért már egy közeledő harmadik világháborúról beszélnek.

2015 a terrorizmus egyik legvéresebb éve volt, amely megrengette az egész világ nyugalmát. Az ISIS néhány hete Magyarországot is megfenyegette. Ezen a felvételen az ellenük összefogott koalíció tagjait nevezi meg. Összesen 60 nemzeti zászló látható benne, közöttük a magyar is. Maróth Miklós arab szakértő hosszú időt töltött a Közel-Keleten, iszlám teológiát és filozófiát tanult. Még a Bagdadi Állami Egyetem hallgatója is volt. Azért jöttünk hozzá, hogy megkérdezzük, van-e okunk aggódni a terroristák miatt.

„Hogy kell-e nekünk Magyarországon félni? Hát Magyarországon van egy letelepült muzulmán réteg. Ezek beilleszkedtek a magyar társadalomba… Tehát itt tanultak egyetemen, megnősültek, magyar családjuk van, gyerekeik magyarul beszélnek… Ilyen családokból holtbiztos, hogy nem fog jönni semmiféle olyan akció sem, amelyik a magyar biztonságot veszélyeztetné.”

Ráadásul Magyarország – a szakértő szerint – nem része a globális nagypolitikának, csak egy mellékszereplő. A terrorizmus ennek ellenére hatással lesz az életünkre idén is, ugyanis több ellenőrzésre és állig felfegyverzett katonákra is számíthatunk itt Budapesten is. Szigetvári Tamás szerint többet kell költenünk a biztonságra és vannak társadalmi hatásai is.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

A teljes tartalomért Klikk ide…

Megnyitottak a hazai sípályák

Oszlopnak hajtott Curis, a rapper